"Марсіянські пейзажі": лиман на Одещині змінив колір. Фото та відео УСИ

"Марсіянські пейзажі": лиман на Одещині змінив колір. Фото та відео

Зоряна Бердник

Учені зміну кольору лиману аномальною не вважають

Куяльницький лиман в Одеській області змінив своє забарвлення – вода в ньому набуває різних відтінків рожевого залежно від кута зору.

Космічні краєвиди явище знімають і викладають у соцмережах одесити та гості Одещини, йдеться в сюжеті ТСН (щоб подивитися відео, доскрольте до кінця новини).

Фотограф Юрій Макаліс зняв із дрона велогонку на схилах Куяльника. "Традиційна велогонка МТБ на схилах Куяльника. Дивовижні марсіянські пейзажі", – підписав він світлини на своїй сторінці у Facebook.

Залежного від того, з якого ракурсу дивитися, можна помітити різні відтінки – від іржавого до блідо-рожевого. За словами місцевих жителів, найкращий краєвид згори, тому радять милуватися рожевим лиманом із найближчого пагорба.

Пояснення незвичайного явища від учених

Науковці зміну кольору лиману аномальною не вважають. Кажуть, що таке відбувається час від часу, але зазвичай у серпні. Зміна забарвлення води лиману на рожевий колір стається через мікроорганізми, які живуть у солоній воді. У теплу пору року концентрація солі підвищується, і тоді в результаті цвітіння водоростей Dunaliella salina починає виділятися червоний пігмент.

"Ця водорість містить пігмент каротин, він дуже відомий за забарвленням моркви та буряку... Звичайно, красиво, це дуже такий привабливий факт, щоб туристи приїжджали… Це джерело якогось розвитку та скарб, який недооцінений", – прокоментував завідувач відділу українського наукового центру екології моря Олександр Гончаров.

Видання "УСИ" також опублікувало світлини свого фотокореспондента Владислава Швеця.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що на території Одеського та Березівського районів, що на Одещині, створять національний природний парк "Куяльницький".

Нагадаємо також, що у квітні екоактивісти забили на сполох через забудову Куяльницького лиману. ЕкоПолітика розповідала про всі деталі скандалу.

Читайте також
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник
На Одещині у карʼєрі облаштували скотомогильник

Екоінспектори подали заяву до поліції та прокуратури

Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції
Забудова одеських пляжів: відомого суддю запідозрили в корупції

Суддя відхилив клопотання про недовіру судді та продовжив розглядати справу

На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото
На Одещині Куяльницька канава стала яскраво-червоною. Фото

Воду з канави терміново відправили на експертизу