Майже 40% їжі у світі залишається неспожитою – дослідження Shutterstock

Майже 40% їжі у світі залишається неспожитою – дослідження

Продовольство втрачають на сільськогосподарських виробництвах або викидають на смітник

Щороку у світі залишаються неспожитими 2,5 мільярда тонн їжі, що становить 40% від всієї кількості продовольства.

Відповідні цифри містить дослідження “Перетворені на сміття” (Driven to Waste), проведене Всесвітнім фондом природи (WWF) та компанією Tesco.

Документ доводить, що сільськогосподарські виробництва втрачають 1,2 мільярда тонн продовольства щорічно, на додаток до 931 мільйона тонн, що фактично йдуть у смітник у роздрібних мережах та у споживанні.

Згадане дослідження — перша з 2011 року кількісна оцінка загальних втрат продовольства у сільському господарстві. Ця галузь використовує значну кількість землі, води та енергії, тому відчутно впливає на зміну клімату. За попередніми оцінками, продовольчі відходи “відповідальні” за 10% викидів парникових газів. Це майже у два рази більше, ніж об’єм викидів від автотранспорту у США та Європі.

"4,4 млн км2 сільськогосподарських угідь, що дорівнює площі Індійського субконтиненту, та 760 км3 води, які можна виміряти 304 мільйонам олімпійських басейнів, використовуються для виробництва 1,2 мільярда тонн продовольства, що втрачається до, під час та після збирання врожаю, або вимушено перетворюється на корм для тварин чи біопаливо", – прокоментували ситуацію у WWF.

Дослідження спростовує уявлення про те, що втрати у сільському господарстві є проблемою виключно регіонів з нижчим рівнем індустріалізації.

"Навпаки, сільськогосподарські втрати в перерахунку на одну людину, як правило, вищі в промислово розвинених регіонах. Незважаючи на сучасну механізацію, саме країни з високим та середнім рівнем доходу у Європі, Північній Америці і промислово розвиненій Азії створюють 58% світових відходів врожаю", – наголосили у повідомленні.

“Ми знали, що втрата продовольства та харчові відходи — масштабна проблема, яку можна мінімізувати, і таким чином зменшити вплив на природу і клімат. Але цей звіт доводить, що проблема більша, ніж ми уявляли”, — резюмували у WWF.

Раніше ЕкоПолітика писала про те, скільки продуктів щороку викидають на смітники українці.

Читайте також
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів
Міндовкілля планує спростити порядок отримання дозволу на оброблення відходів

Відповідний проєкт постанови уряду вже опубліковано для громадського обговорення

На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів
На Чернігівщині підприємство забруднювало землю відходами від переробки продуктів

Було відкрито кримінальне провадження ч.1 ст.239 ККУ (забруднення або псування земель).

На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації
На Херсонщині з’явиться завод з переробки відходів руйнації

Ведуться переговори з міжнародними інвесторами, щоб залучити їх до реалізації проєкту