Ліси Херсонщини можуть постраждати через підрив Каховської ГЕС

Ліси Херсонщини можуть постраждати через підрив Каховської ГЕС

Катерина Бєлоусова

На збереження рослин ще є надія, а тварини – фактично приречені

Через підрив Каховської ГЕС на Херсонщині підтоплено близько 55 тисяч гектарів лісів, з яких 47 тисяч гектарів на окупованій території.

Під загрозою загибелі опинилися дерева віком до 10 років, а більшість тварин не матиме шансів на виживання, повідомляє голова Державного агентства лісових ресурсів Юрій Болоховець у Facebook.

“Це екоцид. А росія – країна-терорист. Ворог має за це відповідати!”, – заявив Болоховець.

Він підкреслив, що наразі збитки оцінити неможливо, адже немає доступу до окупованих територій. 

Болоховець спрогнозував, що родючий пласт лісів і молоді насадження могло буквально знести потоком води. Окрім того, сосни, якими засаджено Лівобережжя Дніпра, можуть загинути через підтоплення. Ці дерева пристосовані до сухих умов, а застояна вода сприятиме розвитку кореневої гнилі та змінить кислотність ґрунту. 

“Це загрожує загибелі дерев, якщо вода стоятиме до 20 днів, як це прогнозують. Під особливою загрозою опиняються дерева віком до 10 років”, – розповів він.

За його словами, на збереження рослин ще є надія, а тварини – фактично приречені. Ймовірно деяким тваринам вдасться зачепитися за острівець суходолу, але переважну більшість просто винесе течією у відкрите море. Це олені, козулі, дикі кабани. А для ящірок, змій, зайців, їжаків – шансів немає.

Він також додав, що 150 тонн машинного мастила, що потрапило у річку Дніпро, може осісти на рослинах, що призведе до незворотних наслідків у процесі фотосинтезу.

Болоховець підкреслив, що підтоплення загрожує і Кінбурнській косі, більшість території якої перебуває нижче рівня моря. 

“Ймовірно, перешийок у кінці затоки за межами дельти Дніпра буде майже повністю затоплений і це може статися через 50 годин після прориву дамби. Регіональний ландшафтний парк "Кінбурнська коса", який вже понад рік потерпає від пожеж внаслідок обстрілів, тепер може частково опинитися під водою”, – сказав він.

Нагадаємо, вночі 6 червня російські окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, в комітеті з питань екологічної політики та природокористування заявили, що підрив дамби на Каховській ГЕС призвів до виникнення техногенної катастрофи і надзвичайної екологічної ситуації, яка має руйнування з глибокими і незворотними змінами природи та ековтратами. 

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік