Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС

Російські окупанти підірвали Каховську ГЕС

Катерина Бєлоусова

Каховську ГЕС відновити неможливо

Вночі у вівторок, 6 червня, російські окупанти підірвали дамбу на Каховській ГЕС.

Це загрожує стабільній роботі Запорізької АЕС, відсутністю питного постачання у південній Херсонщині та Криму, а також може знищити низку екосистем, повідомляє керівник Офісу Президента України Андрій Єрмак у Telegram.

Він розповів, що президент України Володимир Зеленський скликав екстрене засідання Ради нацбезпеки.

"Знищення Каховської ГЕС — терористичний акт з боку росії, яка несе за це повну відповідальність. Руйнування ГЕС загрожує екологічною катастрофою для Півдня нашої держави. Світ має відреагувати. Негайно. Але не просто словами, а діями. росія має негайно забратися із ЗАЕС, аби уникнути подальшої катастрофи", – сказав премʼєр-міністр України Денис Шмигаль.

Він додав, що окрім засідання РНБО також відбудеться засідання Державної комісії з питань техногенно-екологічної безпеки та надзвичайних ситуацій.

Шмигаль наголосив, що є загроза затоплення для 80 населених пунктів. Для людей, серед іншого, запустили евакуаційні потяги до Миколаєва.

Голова Херсонської ОВА Олександр Прокудін заявив, що в регіоні розпочалася евакуація людей. Адже за 5 годин рівень води дістанеться критичної позначки.

t.me/ermaka2022

Він закликав людей зібрати необхідні документи та речі першої необхідності та чекати автобуси для евакуації. Також він закликав мешканців окупованого лівобережжя Херсонщини зробити все можливе для збереження життя, негайно залишивши небезпечні території.

У Міністерстві внутрішніх справ зазначили, що подбають про оповіщення та евакуації цивільного населення із наявних зон затоплення на правобережній частині річки Дніпро, а саме: села Миколаївка, Ольгівка, Львове, Тягинка, Понятівка, Іванівка, Токарівка, Понятівка, Придніпровське, Садове, та частково місто Херсон – острів Корабел.

t.me/ermaka2022

В повідомленні додали, що людям у зоні небезпеки необхідно:

  • вимкнути всі електроприлади;
  • взяти документи і речі першої необхідності;
  • подбати про близьких і домашніх улюбленців;
  • виконувати інструкції водіїв та поліцейських.

“Пам'ятайте: ворог намагається поширити дезінформацію, зняти із себе відповідальність за черговий злочин. Тому користуйтеся інформацією лише з офіційних джерел України”, – наголосили в МВС.

t.me/znua_live

В ПрАТ "Укргідроенерго" заявили, що на Каховській ГЕС підірвали машинну залу. Станцію відновити неможливо.

В пресслужбі НАЕК “Енергоатом” зазначили, що підрив Каховської ГЕС може мати негативні наслідки для ЗАЕС, проте наразі ситуація контрольована. Рівень води в Каховському водосховищі стрімко знижується, що є додатковою загрозою для тимчасово окупованої Запорізької АЕС. 

В повідомленні пояснили, що вода з Каховського водосховища необхідна для того, щоб станція отримувала підживлення для конденсаторів турбін і систем безпеки ЗАЕС. Наразі станційний ставок-охолоджувач наповнений. Так станом на 8:00 ранку рівень води становить 16,6 метра, і цього достатньо для потреб станції.

Екологічна спільнота у Facebook обговорила катастрофічні наслідки підриву дамби Каховської ГЕС. Адже критичний рівень води у ставку-охолоджувачі ЗАЕС сягає 12 м. Екоспільнота припустила, що води після стоку буде достатньо для безпечної роботи станції. Однак ставок потрібно буде наповнювати.

facebook.com/gozak.natalia

Окрім того, екоспільнота звернула увагу на ризики відсутності водопостачання у населених пунктах вище за течією.

 

facebook.com/gozak.natalia

 

facebook.com/AZOUkraine

В мережі також зʼявилося відео затоплення зоопарку "Казкова Діброва" у Новій Каховці. Зоозахисники з UAnimals намагаються зв'язатися із керівництвом зоопарку, щоб дізнатися деталі.

Нагадаємо, міністр захисту довкілля та природних ресурсів Руслан Стрілець заявляв, що пошкодження окупантами греблі Каховської ГЕС загрожує роботі систем охолодження Запорізької АЕС та впливає на світову продовольчу безпеку.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у лютому 2023 року премʼєр-міністр України Денис Шмигаль закликав міжнародних партнерів тиснути на росію, щоб закрити шлюзи та відновити гідротехнічні споруди на Каховській ГЕС.

Читайте також
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень
Екологічні збитки від обстрілу ДніпроГЕСу сягнули 140 мільйонів гривень

Обрахунок збитків триває і сума шкоди буде збільшуватися

У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту
У Харкові СЕС та генератор забезпечили роботу лікарні під час блекауту

СЕС допомогла підтримати роботу лікарні, попри те, що погода не була сонячною

Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото
Внаслідок обстрілу ДніпроГЕСу у річку потрапили нафтопродукти. Фото

Невідомо, чи вдасться відновити роботу ГЕС-2 на гідроелектростанції

Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки
Росіяни намагалися влаштувати нову екокатастрофу: наслідки масованої атаки

На Львівщині уламки "шахеду" спричинили лісову пожежу