Підрив Каховської ГЕС матиме незворотні наслідки – екокомітет

Підрив Каховської ГЕС матиме незворотні наслідки – екокомітет

Катерина Бєлоусова

Військовий злочин росіян завдасть колосальних збитків Чорному морю, лісам, заповідникам тощо

Підрив дамби на Каховській ГЕС призвів до виникнення техногенної катастрофи і надзвичайної екологічної ситуації, яка має руйнування з глибокими і незворотними змінами природи та ековтратами.

Це, серед іншого, створило загрозу погіршення стану екологічної безпеки та санітарно-епідеміологічної ситуації, йдеться у заяві Комітету з питань екологічної політики та природокористування.

Зазначається, що підрив призвів до різкого погіршенням умов життя – зруйновано будинки та мости, а низка залізничних та автомобільних шляхів розмита.

В заяві наголосили, що підтоплення завдало значної шкоди водоймам України. Адже потік води несе велику кількість зважених частинок, що підвищує каламутність та утруднить дихання рибам.

“Змивання з поверхні ґрунту агрохімікатів, біологічних відходів, нафтопродуктів та потрапляння їх у море спричинить катастрофу”, – розповіли нардепи.

Вони підкреслили, що загиблі тварини, зокрема з зоопарку "Казкова діброва", можуть певний час перебувати в річці Дніпро, притоках та Чорному морі. Це створить додаткове надзвичайно токсичне джерело забруднення. Тому необхідно постійно контролювати концентрації забруднюючих речовин у водних об’єктах, доступ до яких обмежено окупантами.

Зазначається, що значної шкоди зазнають території та об’єкти природно-заповідного фонду та Смарагдової мережі, а також водно-болотні угіддя. Так, станом на 15:00, територія національного природного парку "Нижньодніпровський" вже затоплена, а на водних об’єктах територій нацпарків "Кам’янська Січ" та "Великий Луг" рівень води стрімко падає.

В заяві наголосили, що пошкодження очисних каналізаційних споруд, скотомогильників, сміттєзвалищ та сховищ епідеміологічно небезпечних відходів може призвести до спалахів масових інфекційних захворювань. Окрім того, погіршення умов життя, порушення функціонування комунально-побутових служб також зумовлять їх появу та подальше поширення.

Нардепи додали, що цей воєнний злочин росіян завдасть колосальних збитків лісовому, водному та сільському господарству. У разі багатоденного затоплення молоді лісові та сільськогосподарські насадження зникнуть, сільськогосподарські тварини можуть загинути й травмуватися.

“Закликаємо всі уряди, парламенти та екологічні організації світу негайно відреагувати на ці злочинні руйнівні дії держави-агресора. Вимагаємо повної відповідальності для терористів у міжнародних судах”, – наголосили вони.

Нагадаємо, прокуратура Херсонської області розпочала досудове розслідування у кримінальних провадженнях за фактами екоциду та порушення законів і звичаїв війни через підрив дамби на Каховській ГЕС.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на думку OSINT-дослідників екологічні та економічні наслідки від руйнування Каховської ГЕС можна прирівняти до наслідків використання тактичної ядерної зброї 5-10 кілотонн.

Читайте також
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС
Британські вчені оцінили еконаслідки підриву Каховської ГЕС

Дослідники виявили понад 1000 потенційних джерел забруднення на затоплених територіях

Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року
Екоцид на українських землях: 5 найбільших катастроф 2023 року

Екозбитки від війни вже сягнули 56,7 млрд євро і з кожним днем ця сума зростає

В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС
В ООН дали швидку екооцінку наслідків підриву Каховської ГЕС

Ситуація вище за течією від дамби є ще більш значущою, ніж у зоні затоплення

В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС
В Міноборони попередили про ризик опустелювання півдня через підрив Каховської ГЕС

Загальна кількість опадів у Херсонській області сягає 400 міліметрів на рік