Куди закарпатцям здати непотрібні речі: адреси та контакти Shutterstock

Куди закарпатцям здати непотрібні речі: адреси та контакти

Не варто залишати речі біля сміттєвих контейнерів з надією, що хтось їх забере, адже у найкращому випадку вони потраплять до цього ж смітника, а в найгіршому – будуть розкидані поруч

Замість того, щоб викидати, непотрібні речі можна віддати на переробку або подарувати тим, кому вони дійсно потрібні.

На Закарпатті є чимало адрес, де старі речі можуть отримати нове життя, передає mukachevo.net.

"Найперший варіант – віддати вживані речі через власні сторінки у соцмережах, адже навіть серед ваших знайомих можуть бути люди, які відгукнуться. Якщо ж серед ваших підписників не знайдуться охочі – можна спробувати віддати речі через спеціалізовані групи", – зазначають у повідомленні.

Тематичні групи

Найбільш численна спільнота на Закарпатті – Допомога мамам – віддам у дар (Ужгород, Україна). З 2017 року група розрослась до понад 19 тисяч учасників. За правилами, учасники, які приймають дар, надають документи, що підтверджують їх право на отримання.

Допомога багатодітним матерям (одиноким), Мукачево (Україна) – ця група має майже 900 учасників. Тут зазвичай публікують пости про пошук та віддачу речей, проте зустрічаються й іграшки та меблі.

У Мукачеві віддати безкоштовно речі можна і у групі "Мама-барахолка Мукачево". Зазвичай тут мами діляться одягом, взуттям, візочками та ліжками, автокріслами, які вже не потрібні їхнім дітям і у хорошому стані.

Благодійні крамниці

У Мукачеві із кінця січня 2021 діє крамниця "Все за дякую" – сюди можна принести одяг, взуття, іграшки. Якщо ви хочете віддати меблі чи об'ємніші речі, варто зателефонувати активістці Світлані Самойлюк – 0958771718. Це перша крамниця такого типу на Закарпатті, розташована за адресою: вулиця Миру 10.

У Виноградові нещодавно обладнали "Соціальну крамницю". Графік прийому речей: з понеділка по п’ятницю з 9.00 по 16.00; тел. (03143) 2-64-68. Адреса: місто Виноградів, вул. Миру, 64 (колишній територіальний центр), одразу після РАГСу.

У Києві працює крамниця "Ласка". Вони займаються збором, сортуванням, продажем (виручені кошти передають на благодійність) та розподілом речей по інших організаціях. Надсилати поштою можна будь-які чисті та охайні речі, основний критерій – речі, які ще можна носити. Дані для кур'єрської відправки НП: Анна Панкевич, +380 68 322 24 87. вул. Малопідвальна, 15. Для кур'єра: години роботи щодня з 10:00 до 21:00.

Волонтерські організації

З речами можна звернутися до організації "Місто Добра" – це Міжнародний центр підтримки для мам із малюками на руках. Про те, що саме необхідно, запитуйте на сторінці.

Старі ковдри та простирадла, зазвичай з радістю приймають у якості підстилок для вольєрів організації, що опікуються тваринами. Як підтвердили нам в ужгородському притулку "Барбос", вони мають потребу у такій допомозі, адже завжди під їх опікою понад 150 собак та котів.

Для Свалявського товариства захисту тварин завжди потрібні ковдри (проте не синтепонові, не ватні та не з пір'я, бо собаки їх розривають), постільна білизна та рушники.

Сайти

Найпопулярніші – Shafa та OLX. На останньому просто треба вказати, що віддаєте річ безкоштовно.

Якщо речам понад 20 років, ви можете спробувати їх продати (чи віддати за символічну ціну) на сайті Violity.

Комісійні магазини

Найпопулярнішими є комісійні магазини із продажу дитячих речей. Час від часу вони влаштовують благодійні акції і так само прилаштовують вживані речі тим, хто їх потребує.

Якщо це вінтажні речі (понад 20 років) – їх можна віднести до спеціалізованих комісійних магазинів (є майже у кожному місті). Найбільшою популярністю користується посуд, кухонне приладдя, біжутерія та книги. Умови прийому товарів варто дізнаватись у власників крамничок.

Інші варіанти

Майже у кожному населеному пункті є релігійні організації, тож інформацію про те, чи можуть знадобитися комусь ваші речі, можна отримати у них. Так само можна поцікавитись, чи є родини, що потребують допомоги, в органах місцевого самоврядування.

Чого робити не варто

Найлегше прилаштувати чисті і сухі речі у хорошому стані. Відвертий мотлох, який ви самі не одягнете, варто відправити на переробку або на висотемпературне безпечне спалювання (посилання на замовлення послуги тут).

Не варто залишати речі біля смітників з надією, що хтось їх забере – у найкращому випадку вони потраплять до цього ж смітника, а в найгіршому - будуть розкидані поруч. В жодному разі не треба самому спалювати речі, щоб не отруювати канцерогенами себе й людей довкола. А також, щоб мінімізувати навантаження на довкілля, потрібно робити усвідомлені покупки і обдумувати, як цю річ можна утилізувати чи прилаштувати згодом.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла про те, де в Києві здати старий одяг і непотрібні речі.

Читайте також
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату
На Закарпатті завершують багаторічне очищення території колишнього лісохімкомбінату

Лише у грудні 2023 року з території підприємства вивезли 94 тонни відходів, зокрема приблизно 30 тонн сильно забрудненого ґрунту

Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру
Мешканці Ужгорода виступили проти забудови Радванського кар'єру

Землевпорядна документація щодо ділянки на 25 гектарів парку досі не затверджена