Країни ЄС домовилися про спільну позицію на ​​COP28: що передбачає

Країни ЄС домовилися про спільну позицію на ​​COP28: що передбачає

Катерина Бєлоусова

ЄС закликають перевищити поточну ціль та скоротити викиди на 76% до 2030 року

Міністри охорони навколишнього середовища 27 країн ЄС погодили спільну позицію для міжнародної кліматичної конференції ООН ​​COP28 з помʼякшеними цілями щодо скорочення викидів та відмови від викопного палива.

Вони підтримали мету з потроєння глобальних потужностей відновлюваних джерел енергії та подвоєння підвищення енергоефективності до 2030 року, повідомляє Climate Home News.

​​COP28 відбудеться у Дубаї, ОАЕ, 30 листопада.

Зазначається, що ЄС наполягатиме на переважно безвикопному глобальному енергетичному секторі задовго до 2050 року та прагнутиме досягти повністю або переважно декарбонізованої енергетичної системи у 2030-х роках. Цілі довелося пом’якшити, адже рішення потрібно було прийняти одноголосно.

В матеріалі розповіли, що ЄС не прийме нову ціль щодо скорочення викидів, однак пакет Fit for 55 передбачає скорочення викидів на 55% до 2030 року.

Екоспільнота закликала політиків до більш серйозних науково обґрунтованих дій та посилення позиції на саміті.

"ЄС має взяти на себе зобов’язання значно перевищити свою поточну ціль щодо скорочення чистих викидів на 55% і досягти принаймні 65% валових або 76% чистих скорочень викидів до 2030 року та нульових чистих викидів не пізніше, ніж до 2040 року", – сказав міжнародний координатор кліматичної політики в групі НУО Climate Action Network Europe Свен Гармелінг.

Зазначається, що позиція ЄС також містить заклики досягти пікових викидів у цьому десятилітті та поступово відмовитися від "незниженого" викопного палива. Цей суперечливий термін стосується технологій уловлювання та зберігання вуглецю. 

Позиція передбачає заклик до поступової відмови від субсидій на викопне паливо. Це чутливе питання для низки країна. Наприклад у Польщі вугілля забезпечує 70% потреб в електроенергії.

За словами міністрки з питань екологічного переходу Іспанії Терези ​​Рібери субсидії на викопне паливо, які не спрямовані на енергетичну бідність або справедливий перехід, повинні бути скасовані якнайшвидше.

В матеріалі підкреслили, що в Європарламенті розкритикували позицію єврокомісара з питань клімату Вопке Хоекстра за занадто мʼякі кліматичні цілі. 

"Промисловість копалин використовуватиме цю лазівку, щоб продовжувати спалювати вугілля, нафту та газ без урахування захисту клімату. Але захист клімату можливий лише без викопної енергії", – сказав німецький законодавець Міхаель Блосс.

Нагадаємо, в Міжнародному енергетичному агентстві закликали багаті країни та країни, що розвиваються, різко посилити цілі щодо зменшення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент майбутнього кліматичного саміту COP28 Султан Аль Джабер заявив, що світ програє змагання за досягнення своїх цілей щодо зміни клімату.

Читайте також
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років
Країни G7 планують відмовитися від вугілля до початку 2030-х років

Відмова від використання вугілля стане важливим кроком у реалізації цілей обговорених на COP28

В ELP назвали основні результати та наслідки COP28
В ELP назвали основні результати та наслідки COP28

На COP28 мобілізували близько $83 мільярдів на різні кліматичні цілі

На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива
На COP28 підписали історичну угоду про відмову від викопного палива

Швидкість відмови від викопного палива встановлюватимуть інвестори, споживачі та національні уряди

COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України
COP28 продовжили через суперечки між учасниками: ключові результати саміту для України

Україна приєдналася до декларації щодо потроєння відновлювальних потужностей до 2030 року