Розвинені країни повинні прискорити свій зелений перехід – МЕА

Розвинені країни повинні прискорити свій зелений перехід – МЕА

Катерина Бєлоусова

Навіть невелика затримка у скороченні викидів призведе до того, що глобальна температура перевищить 1,5°C протягом 50 років

В Міжнародному енергетичному агентстві закликали багаті країни та країни, що розвиваються, різко посилити цілі щодо зменшення викидів, щоб обмежити глобальне потепління до 1,5°C.

Різке зростання потужностей відновлювальної енергії є основною причиною того, що обмеження зміни клімату ще можливе, однак для цього багаті країни мають досягти кліматичної нейтральності до 2045 року, а Китай – до 2050, повідомляє RTÉ.

Зазначається, що розвинені країни мають досягти вуглецевої нейтральності на пʼять років раніше, а Китай – на 10. 

"Світ вже надто довго зволікав, щоб уникнути важкого вибору", – заявили в МЕА.

За прогнозами МЕА зростання потужностей сонячної енергії, продажів електромобілів, промислова декарбонізація та трансформація енергетичного сектору забезпечать третину необхідного скорочення викидів до 2030 року.

У відомстві попередили про негативний вплив збільшення інвестицій у викопне паливо та високих викидів вуглецю на тлі відновлення економіки після пандемії та енергетичної кризи внаслідок повномасштабного вторгнення росії в Україну.

"Шлях до 1,5°C звузився за останні два роки, але технології чистої енергії тримають його відкритим", — сказав керівник МЕА Фатіх Бірол.

Біроль підкреслив, що країни повинні обʼєднати зусилля заради кліматичної мети. Навіть невелика затримка у скороченні викидів понад поточні обіцянки призведе до того, що глобальна температура перевищить 1,5°C протягом 50 років.

В МЕА попередили, що якщо нинішні світові родовища нафти та газу та вугільні електростанції працюватимуть до кінця свого терміну служби, світ значно перевищить вуглецевий бюджет, щоб залишитися в межах 1,5°C. 

“При потеплінні трохи менше ніж на 1,2°C світ уже пережив наростання смертоносних і руйнівних екстремальних погодних умов, і найбільше постраждало від цього найбільш уразливе населення”, – йдеться у матеріалі.

Зазначається, що поступова відмова від викопного палива, викиди якого неможливо вловити або компенсувати, ймовірно, буде в центрі дебатів на кліматичному саміті COP28 ООН у Дубаї.

В МЕА також розкритикували технології видалення вуглецю, які набули широкої популярності. Адже сценарій відстрочених кліматичних заходів змусить світ покладатися на ці дорогі та неперевірені в масштабі технології. Якщо вони не зможуть досягти необхідного масштабу, включаючи ефективну фільтрацію 0,1% атмосфери Землі щороку до 2100 року – повернення температури до 1,5°C буде неможливим.

Нагадаємо, очільник Міжнародного енергетичного агентства Фатіх Біроль заявив, що світ перебуває на початку кінця ери викопного палива. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президент майбутнього кліматичного саміту COP28 Султан Аль Джабер заявив, що світ програє змагання за досягнення своїх цілей щодо зміни клімату.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу