Світ програє гонку в боротьбі зі зміною клімату – президент COP28 shutterstock

Світ програє гонку в боротьбі зі зміною клімату – президент COP28

Катерина Бєлоусова

Африка отримує лише 12% від необхідного фінансування для подолання наслідків зміни клімату

Президент майбутнього кліматичного саміту COP28 Султан Аль Джабер заявив, що світ програє змагання за досягнення своїх цілей щодо зміни клімату.

Це сталося на зустрічі африканських президентів у Кенії щодо фінансування екологічної програми континенту, повідомляє Euronews.

В матеріалі пояснили, що Джабер головуватиме на кліматичному саміті в Об’єднаних Арабських Еміратах наприкінці листопада.

"Світ програє змагання за досягнення цілей Паризької угоди, і світ намагається утримати 1,5°C у межах досяжності, – сказав Джабер, – Колективно ми повинні визнати, що ми не досягаємо результатів, які нам потрібні, у той час, який нам потрібен".

Зазначається, що заява сталася за кілька днів до оприлюднення першого глобального підсумку ООН. Цей звіт покаже, як нації справляються зі зміною клімату та які зусилля потрібно активізувати для досягнення цілей Паризької угоди. 

В матеріалі розповіли, що Африка потерпає від найбільш серйозних наслідків зміни клімату. Однак континент отримує лише близько 12% фінансування, необхідного для подолання таких наслідків.

Джабер оголосив, що ОАЕ обіцяють виділити $4,5 мільярда на розвиток 15 ГВт зеленої електроенергії в Африці до 2030 року. Зараз на континенті встановлено 60 ГВт відновлюваних потужностей.

За словами африканських чиновників, задоволення потреб континенту у фінансуванні вимагатиме трансформації глобального кліматичного фінансування. Держави континенту планують просувати на COP28 розширення спеціальних прав позик в Міжнародному валютному фонді, що може розблокувати $500 мільярдів.

Президент Африканського банку розвитку Акінвумі Адесіна закликав враховувати природні багатства континенту, зокрема його ліси, які поглинають вуглець, під час розрахунку економічного результату. Це може дати кільком африканським країнам більший простір для позик, які підтримають їхній розвиток.

Нагадаємо, один з організаторів Кліматичного саміту 2022 року COP27 у Єгипті Мохамед Наср заявив, що обмеження глобального потепління на рівні 1,5°C неможливо досягти за наявних рівнів викидів парникових газів.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, дослідження Міжурядової групи експертів ООН зі зміни клімату (IPCC) показало, що до початку 2030-х років світ перевищить обмеження потепління на 1,5°C, а до 2100 року сягне 3,2°C.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу