Кліматологиня пояснила, як парниковий ефект призводить до паводків у Європі shutterstock

Кліматологиня пояснила, як парниковий ефект призводить до паводків у Європі

За словами експертів, на доіндустріальному рівні концентрація СО2 складала 260 проміле, тоді як зараз вона становить 410

Паводки у країнах Європи виникають через парниковий ефект.

Про це розповіла кліматологиня Світлана Краковська, передає "Українська правда".

За її словами, цей зв’язок у науці зараз називається attribution – коли конкретну подію можна прив’язати до зміни клімату. Так, спалювання викопного палива, яке мільярди років було захоронено в підземних сховищах, призводить до підвищення концентрації парникових газів в атмосфері.

"Головним чином це діоксид вуглецю, CO2, він є парниковим газом, що залишається в атмосфері на сотні років. Тобто маємо кумулятивний ефект", – зазначила Краковська.

За даними вчених, на доіндустріальному рівні концентрація СО2 складала 260 проміле, наразі, за даними за 2019 рік – 410.

"Можна сказати, що такої швидкості росту концентрації не було на Землі 800 тисяч років, а самої концентрації – принаймні 2 мільйони років", – наголосила експертка.

Графік показує, який відсоток вуглекислого газу буде поглинатись океаном і сушею, а який залишатись в атмосфері (позначено сірим кольором) залежно від рівня глобальної температури. Нині концентрація СО2 в атмосфері складає 410 проміле, тому реальності відповідає перший сценарій (блакитний) – 70% вуглекислого газу поглинається і 30% залишається в атмосфері.

"Коли ми маємо підвищення температури приблизно на 1,1 градуса,то кожен 1 градус дозволяє атмосфері втримувати більше вологи – приблизно на 7%. Чим більше вологи в атмосфері, тим більше води у хмарах. І коли ці хмари приходять на територію, де відбувається перехід термодинамічних умов, вони починають просто "випадати" зливами. В інтернеті зараз є дуже багато роликів, коли раптово, як з душу, випадає колосальна кількість води. Раніше це все "розмазувалося" на більшу територію", – пояснила Краковська, додавши, що саме цей ефект спричиняє паводки.

Раніше ЕкоПолітика писала, що в ООН б'ють на сполох через наближення кліматичної катастрофи. За даними організації, Земля наближається до екологічної катастрофи з огляду на безпрецедентний період екстремальних погодних умов і кліматичних катаклізмів, яким став 2020 рік.

Читайте також
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату
Папа Римський розкритикував тих, хто заперечує зміну клімату

Він поспілкувався з журналістами про низку важливих тем, включаючи зміну клімату та війну в Україні

У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу