В ООН б'ють на сполох через наближення кліматичної катастрофи shutterstock

В ООН б'ють на сполох через наближення кліматичної катастрофи

Олекса Франко

Температура Землі у 2020-му досягла історичного максимуму

Земля наближається до екологічної катастрофи з огляду на безпрецедентний період екстремальних погодних умов і кліматичних катаклізмів, яким став 2020 рік.

Про це заявив генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш під час свого онлайн-виступу на міжнародній конференції "Петерсберзький кліматичний діалог". Його заяву оприлюднено на сайті Організації Об'єднаних Націй.

За словами Гутерреша, торік середній показник температури був найвищим за 3 мільйони років – це 3 °C, а рівень моря піднявся на 15 метрів. Водночас рекордного значення досягла концентрація вуглекислого газу – на 148% вище за доіндустріальний рівень.

"Минулого року було вже на 1,2 градуса спекотніше, ніж в індустріальні часи – це небезпечно близько до 1,5 градусної межі, встановленої науковим співтовариством. Ми досі рухаємося до катастрофічного підвищення температури на 2,4 градуса до кінця століття", – наголосив генсек ООН.

Гутерреш висловив упевненість у тому, що запобігти найгіршим наслідкам кліматичних змін удасться, якщо країни світу об'єднають зусилля в цьому напрямі.

"Ми стоїмо на краю прірви. Але якщо ми будемо працювати спільно, то можемо запобігти найгіршим наслідкам і використати відновлення від пандемії COVID-19, щоб спрямувати нас на чистіший, екологічний шлях", – зазначив Гутерреш.

За даними ООН, країни, на частку яких випадає 73% викидів, зобов’язалися до 2050 року домогтися нульових викидів.

“Суть у тому, що до 2030 року ми повинні скоротити глобальні викиди на 45% порівняно з 2010 роком, щоб до 2050 року досягти нульового рівня викидів”, – зауважив Антоніу Гутерреш.

Також генсек ООН закликав міжнародні кредитні агентства припинити фінансування великих проєктів із викопного палива, які, за його словами, більше не є економічними інвестиціями.

Крім того, у своєму виступі він зазначив, що країни Великої сімки повинні взяти на себе "істотні" зобов'язання з фінансування боротьби зі зміною клімату й навіть подвоїти їх.

Як писала ЕкоПолітика, у День Землі генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав людство припинити нещадну експлуатацію ресурсів планети й самовбивчу війну з природою.

Читайте також
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф
У 2023 році Азія найбільше постраждала від кліматичних катастроф

Повені та шторми є основною причиною небезпек, пов’язаних із кліматом, в Азії

Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами
Як маленька країна Барбадос бореться з кліматичними змінами

Барбадос, як і багато інших острівних країн, особливо вразливий до кліматичних змін

Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження
Зміни клімату скоротять глобальні доходи на 20% упродовж 25-ти років, — дослідження

Протягом наступних 25 років зміна клімату призведе до значних економічних втрат у майже всіх країнах світу

У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень
У березні зафіксували найвищу середню температуру за всю історію спостережень

Кліматологи закликають терміново зменшувати викид парникових газів у повітря