Кліматичні інвестиції впливають на швидкість реформ – DiXi Group shutterstock

Кліматичні інвестиції впливають на швидкість реформ – DiXi Group

Катерина Бєлоусова

Кошти потрібно вкладати у відновлювані джерела енергії та нові технології

Україні потрібні інвестиції для здійснення кліматичних цілей, щоб не втрачати час та швидкість реформ.

Про це заявила президентка DiXi Group Олена Павленко на заході OECD “Підтримка реформи енергетичного сектору в Україні: покращення інвестиційного клімату та пропагування відповідального ділового ведення”, повідомляє DiXi Group.

Щоб український бізнес зміг реалізувати кліматичні амбіції потрібно 102 мільярди євро додаткових інвестицій до 2030 року, пояснила Павленко. Хоч за підрахунками Міненерго у 2020 році у концепції “зеленого” переходу” нашій країні знадобиться до 10 мільярдів євро інвестицій на рік для досягнення амбітних цілей з декарбонізації.

Ці кошти потрібно вкладати у відновлювані джерела енергії та нові технології. А без таких інвестицій Україна втрачає час і швидкість реформ.

Інвестицій потребує сфера енергоефективності, адже понад 80% житлових будинків було побудовано до 1991 року, і споживають на 70% енергії більше, ніж новобудови. Також додаткових коштів потребує транспорт та промисловість.

“В Україні промисловість споживає близько 30% енергії, особливо металургія. Для цього сектора “зелений” перехід України та приєднання до Європейської зеленої угоди стануть справжнім викликом, оскільки він повинен мати справу з регулюванням CBAM”, – відзначила вона.

Інвестиції в енергетику – це довгострокові проекти, адже інвестори повинні відчувати себе захищеними, а судова система має бути незалежною та справедливою. 

“Для компаній дуже важливо, щоб політика уряду не змінювалася щороку, оскільки видобувникам доводиться постійно перераховувати свої доходи та всю бізнес-модель, коли і як вони повинні приносити прибуток. Тому, коли уряд щороку переглядає податки, або додає нове регулювання, він втрачає кількох потенційних інвесторів”, – підкреслила президентка DiXi Group.

Окрім того, енергетичний сектор потребує кращої прозорості. За данними аналітичного центру DiXi Group, щорічний Індекс прозорості енергетики з кожним роком зростає, але динаміка сповільнюється. 

“Ми закликаємо наш уряд не зупинятися на подальшій цифровізації енергетичного сектору та продовжувати публікувати все більше і більше даних у форматі відкритих даних про енергетичний сектор. Якщо правила гри чіткі та стабільні, якщо є незалежна судова влада, і якщо в секторі є прозорість, то з’являється те, що не можна просто прописати в законодавстві – довіра між інвесторами та владою. І якщо буде довіра, то будуть стійкі інвестиції в сектор”, – наголосила Павленко.

Нагадаємо, дослідження PwC показало, що інвестиції у боротьбу зі зміною клімату зросли на 210%.

Читайте також
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі
Що таке механізм CBAM і як він вплине на декарбонізацію в усьому світі

CBAM змусить імпортерів платити за кожну тонну викидів вуглецю, пов’язаних з виробництвом імпортованої продукції

Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко
Україна може отримати відстрочку від CBAM, якщо матиме сильну позицію, – Зінченко

Через CBAM український експорт щороку втрачатиме близько €1,5 мільярда

СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків
СТВ може зменшити конкурентоспроможність української продукції, – Семків

З 2026 року свої аналоги CBAM впровадять США, Велика Британія та країни Латинської Америки

CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов
CBAM може підвищити вартість металу з України на €100 за тонну – Антипов

Конкуренти з інших країн також нестимуть аналогічні додаткові витрати