Інвестиції у боротьбу зі зміною клімату зросли на 210% – дослідження PwC Shutterstock

Інвестиції у боротьбу зі зміною клімату зросли на 210% – дослідження PwC

Катерина Бєлоусова

Основна частка інвестицій, або близько $58 млрд, припала на бізнеси у сфері мобільності та транспорту

Інвестиції в компанії, що розробляють технології для боротьби з кліматичною кризою, збільшилися до $87,5 млрд протягом першого півріччя 2021 року. Порівняно з минулим роком зростання становить 210%.

Це показало нове дослідження State of Climate Tech – PwC, передає Green Deal.

Головними технологічними рішеннями PwC назвало сонячну енергетику, вітряну енергетику, технології переробки харчових відходів, виробництво "зеленого" водню та "альтернативних продуктів харчування". До останніх відноситься використання бобових, комах та водоростей як джерела білка для подолання голоду.

За період з 2013 по червень 2021 року частка інвестицій у ці напрямки склала лише 25% від загального обсягу вкладень у розробки у сфері боротьби зі зміною клімату. Хоча технології у цих сегментах дають змогу скоротити понад 80% викидів до 2050 року.

“Основна частка інвестицій, або близько $58 млрд, припала на бізнеси у сфері мобільності та транспорту. У тому числі йдеться про компанії, що займаються розробкою електромобілів, електроскутерів і таксі, що літають”, – сказано в матеріалі.

Середній обсяг угод у сфері кліматичних технологій склав $96 млн, що вчетверо більше ніж у 2020 році. А кількість активних інвесторів у цій сфері зросла з менш ніж 900 до понад 1,6 тис. відповідно.

Спеціалізовані компанії зі злиття та поглинання (SPAC) у цьому сегменті залучили понад $25 млрд у першому півріччі поточного року, що становить понад одну третину всього обсягу фінансування технологій у сфері боротьби зі зміною клімату за цей період.

Найбільший обсяг венчурних інвестицій з початку року до 30 червня залучили американські компанії, що вклали у стартапи $56,5 млрд., а компанії з Китаю – $9 млрд.

Багато інвесторів протягом кількох десятиліть намагалися не вкладати кошти в стартапи у сфері технологій боротьби з кліматичними змінами через побоювання, що вони можуть не принести достатній дохід. У період між 2013 та 2018 роками спостерігалося активне зростання вкладень, проте зростання інвестицій зупинилося у 2018-2020 роки, згідно з PwC. Тим часом показник різко виріс у першому півріччі 2021 року.

Нагадаємо, ЄС може внести газові та ядерні проекти у програму зелених інвестицій.

Читайте також
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль
Іспанська компанія отримала €7 мільйонів на виробництво зеленої енергії з хвиль

Це сприятиме досягненню цілей ЄС щодо використання енергії океану

Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії
Уряд схвалив запровадження гарантій походження зеленої електроенергії

Це допоможе реалізувати цілі Енергетичної стратегії щодо збільшення виробництва електроенергії з ВДЕ

В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка
В Україні у 2023 році потужності зеленої генерації зросли до 8,7 ГВт. Інфографіка

20 біогазових установок взагалі не виробляли енергію, а 5 працювали на 75-82% потужності