Кабмін затвердив критерії для органічної продукції: перелік Shutterstock

Кабмін затвердив критерії для органічної продукції: перелік

Олена Яценьо

Відповідно до них визначатиметься періодичність планових заходів контролю

Кабінет міністрів України затвердив критерії, за якими оцінюється ступінь ризику від здійснення діяльності органів сертифікації у сфері органічного виробництва, обігу та маркування органічної продукції.

Відповідну постанову ухвалили на урядовому засіданні 22 вересня, повідомила пресслужба Міністерства економіки.

"Сьогодні в Україні активно розвивається виробництво органічної продукції. Нині сформовано національне законодавство у сфері органічного виробництва, що відповідає праву ЄС та визначає вимоги до виробництва такої продукції, порядку його сертифікації, ведення реєстрів. Мінекономіки здійснює практичні заходи щодо його впровадження. Водночас важливим є забезпечення здійснення Держпродспоживслужбою ефективного державного контролю в цій сфері, чому сприятиме зазначене рішення уряду”, — прокоментувала заступниця міністра економіки Ірина Новікова.

Відповідно до затверджених критеріїв визначатиметься періодичність планових заходів контролю Державною службою з питань безпечності харчових продуктів і захисту споживачів.

Зокрема, суб’єкти господарювання, що згідно з критеріями мають високий ступінь ризику, Держпродспоживслужба буде перевіряти не частіше ніж один раз на два роки, із середнім ступенем ризику — не частіше ніж один раз на три роки, з незначним – не частіше ніж один раз на 5 років.

“Наступним необхідним кроком для забезпечення здійснення Держпродспоживслужбою ефективного держконтролю за органами сертифікації є затвердження форми акта контролю, над чим сьогодні працює міністерство”, — додала Новікова.

Реалізація постанови та подальше затвердження форми акта контролю сприятиме прозорості відносин між органом державної влади та органами сертифікації, а також поліпшенню іміджу України на світовому органічному ринку завдяки законодавчому врегулюванню питання держконтролю у сфері органічного виробництва.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, як відрізнити справжню екологічну продукцію й не попастися на грінвошинг.

Читайте також
Українцям розповіли, як обрати дійсно екологічні продукти
Українцям розповіли, як обрати дійсно екологічні продукти

Екологи переконують: треба споживати більше місцевої продукції, адже вона має низку переваг

Україна входить у першу трійку експортерів органічної продукції до Європи, – міністр АПК
Україна входить у першу трійку експортерів органічної продукції до Європи, – міністр АПК

На думку Лещенка, Україна має стати лідером з експорту органічної продукції у світі