Ізраїльський фонд допоможе реалізувати план Зеленського з висадки 1 млрд дерев Сьогодні

Ізраїльський фонд допоможе реалізувати план Зеленського з висадки 1 млрд дерев

Олена Яценьо

У межах проєкту із заліснення Україна розпочне співпрацю з ізраїльськими партнерами

Єврейський національний фонд KKL-JNF долучиться до висадки дерев у межах президентського проєкту "Зелена країна".

Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський домовився під час зустрічі з послом Ізраїлю в Україні Міхаелем Бродським і керівництвом Фонду, повідомляє пресслужба Міндовкілля у фейсбуці.

За його словами, ініціатива Володимира Зеленського щодо масштабного заліснення стартує вже цієї осені.

"Україна ставить перед собою амбітну ціль – збільшити площі лісів на 1 млн га до 2030 року. Для цього застосовуватиметься комплексний науково обґрунтований підхід, який передбачає ідентифікацію, збереження та надання статусу лісів самозалісненим територіям, виведення деградованої, малопродуктивної ріллі з господарського обігу та відновлення природних екосистем, збереження степових та інших цінних ландшафтів. Уже цієї осені стартує ініціатива Володимира Зеленського щодо масштабного заліснення України, у межах якої плануємо висадити 1 млрд дерев у наступні три роки", – розповів Роман Абрамовський.

Міністр зазначив, що в цьому питанні Україні цікавий досвід KKL-JNF у лісорозведенні. Ця організація працює у всьому світі та займається озелененням Ізраїлю в надскладних кліматичних умовах.

"Ізраїль готовий співпрацювати та підтримувати Україну в багатьох сферах. Ми дуже раді, що Єврейський національний фонд KKL-JNF починає свою роботу в Україні. Це організація зі 120-річним досвідом, яка працює у всьому світі та займається озелененням Ізраїлю в різних кліматичних умовах, зокрема в умовах посухи. Її головна мета – озеленення та розвиток лісового господарства. За останні 70 років в Ізраїлі висадили близько чверті мільярда дерев. Я впевнений, що Україна та KKL-JNF започаткують та успішно реалізують проєкти в межах ініціативи президента України щодо масштабного заліснення", – сказав Міхаель Бродський.

Під час зустрічі ізраїльські партнери запропонували:

  • реалізацію кількох пілотних проєктів із зупинення деградації земель і лісорозведення в кількох областях України. Це стане підґрунтям для розроблення єдиних підходів до розв'язання проблеми з деградованими сільськогосподарськими землями – щоб поширити цей досвід на решту території України;
  • обмінятися досвідом у сфері запобігання та ліквідації лісових і ландшафтних пожеж;
  • розпочати спільні проєкти у сфері кліматичної, водної політики та природно-заповідного фонду.

Нагадаємо, що 7 червня 2021 року президент Володимир Зеленський закликав збільшити площу лісів в Україні та підписав указ про старт проєкту "Зелена країна" з відновлення лісів. Мета президентської програми – за 10 років збільшити площу лісів на 1 млн гектарів. Задля цього в найближчі три роки заплановано висадити 1 млрд дерев.

За словами міністра захисту довкілля та природних ресурсів Романа Абрамовського, цей проєкт коштуватиме 2 мільярди гривень.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що президент Зеленський доручив секретареві Ради національної безпеки й оборони Олексію Данілову підготувати засідання щодо заліснення України.

Читайте також
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців
У Подільському лісовому офісі висадили близько 5,8 млн сіянців

План на весну передбачав 4,8 млн сіянців

Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше
Через глобальне потепління сакури починають квітнути раніше

Економічний вплив цвітіння сакур у Японії у 2023 році оцінили на $4,1 мільярда

На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн
На Одещині судитимуть начальника “Лісів України” за організацію вирубки на 145 млн грн

У 2022-2023 роках дерева знищили на території понад 200 гектарів

На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень
На Рівненщині на орендованих землях знищили лісу на мільйони гривень

Площа суцільної вирубки сягнула 1,1 гектара