Ізраїль вводить податок на одноразовий посуд eartth.org

Ізраїль вводить податок на одноразовий посуд

Людмила Гончаренко

Паперовий посуд з невеликим вмістом пластику буде обкладатися податком нарівні зі стовідсотковим пластиком

Ізраїльтяни витрачають на одноразовий посуд порядку 1.3 мільярда шекелів на рік (близько 8,5 млрд гривень за середнім банківським курсом). Міністерство екології Ізраїлю вирішило знизити популярність одноразового посуду за допомогою нового податку, який набуде чинності 1 листопада. Про це пише Israelinfo.

З кожного кілограма одноразових стаканчиків, тарілок, ложок, виделок і ножів буде стягуватися 11 шекелів мита. Планується, що новий податок приноситиме бюджету до 600 мільйонів шекелів на рік .

Виробники та імпортери одноразового посуду намагалися домогтися відстрочки податку на півроку і виключення для паперової посуду, що містить лише 6-7% пластика. На зустрічі з представниками Мінфіну і Міністерства екології Ізраїлю вони надали чимало аргументів проти введення податку, але нічого не добилися – закон набирає чинності 1 листопада. Паперовий посуд з невеликим вмістом пластику буде обкладатися податком нарівні зі стовідсотковим пластиком.

Єдина поступка, яку може отримати галузь, – це виключення з-під оподаткування запасу пластикового посуду, який вже знаходиться на складах ізраїльських підприємств і магазинів. 

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що Індія заборонить використання більшості предметів з одноразового пластику – пакетів, упаковок, пляшок і соломинок з 1 липня 2022 року.