Ілон Маск назвав найдурнішу ідею зберігання енергії

Ілон Маск назвав найдурнішу ідею зберігання енергії

Олена Яценьо

Такою, на його думку, є використання водню

Американський підприємець і засновник компанії Tesla Ілон Маск уважає, що використання водню для отримання чистої енергії є дурною ідеєю.

Про це він сказав під час інтерв'ю на саміті Financial Times Future of the Car, коли його запитали, чи вважає він, що водень може відіграти роль у прискоренні переходу від викопного палива.

"Ні, — відповів він. — Я справді не можу стверджувати — кількість разів, коли мене запитували про водень, можливо… це значно більш ніж 100 разів, можливо, 200 разів. Важливо розуміти, що якщо вам потрібний засіб для зберігання енергії, водень — поганий вибір".

Водень можна добути двома способами – за допомогою електролізу або під час крекінгу вуглеводнів (високотемпературна переробка нафти та її фракцій. — Ред.). Маск заявив, що вважає перший варіант неефективним, а другий — шкідливим для планети.

Глава Tesla також вказав на “приголомшливу” кількість енергії, що потрібна для отримання водню. Крім того, додав він, для запасів рідкого і тим більше газоподібного водню будуть потрібні резервуари гігантських розмірів.

Підприємець зазначив, що ефективність електролізу низька. "Ви справді витрачаєте багато енергії, щоб розщепити водень і кисень. Потім потрібно розділити водень і кисень і створити над ними тиск – це також потребує багато енергії", — сказав він Financial Times..

"А якщо вам потрібно скраплювати… водень, о Боже мій, — від далі він. — Кількість енергії, необхідне для виробництва водню і перетворення його в рідку форму, приголомшує. Це найдурніша річ, яку я міг би уявити на зберігання енергії".

Експерти Міжнародного енергетичного агентства (МЕА) думки Маска не поділяють. Організація, що базується в Парижі, додала, що як водень, так і паливо на основі водню можуть "переносити енергію з відновлюваних джерел енергії на великі відстані — з регіонів із багатими сонячними та вітряними ресурсами, таких як Австралія або Латинська Америка, в енергоємні міста далеко за тисячі кілометрів”.

Раніше ЕкоПолітика писала, що найбільший високотемпературний електролізер, який встановив на своєму майданчику німецький металургійний гігант Salzgitter AG, показав рекордну ефективність — електричний ККД досяг 84%.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон