Найбільший високотемпературний електролізер побив рекорд ефективності Salzgitter AG

Найбільший високотемпературний електролізер побив рекорд ефективності

Олена Яценьо

Уперше у світі електролізер виробив 200 нм3 зеленого водню за годину

Найбільший високотемпературний електролізер, який встановив на своєму майданчику німецький металургійний гігант Salzgitter AG, показав рекордну ефективність — електричний ККД досяг 84%.

Про це у вівторок, 19 квітня, написало видання PV Magazine.

"Упродовж багатьох місяців ми працювали разом із нашими партнерами. Тепер ми досягли ще одного важливого етапу, — сказав Саймон Круп із Salzgitter Mannesmann Forschung. — Уперше у світі електролізер виробив 200 нм3 зеленого водню за годину. Ми також можемо підтвердити, що електричний ККД досяг 84% LHV. Це рівень ефективності, якого ще ніхто не досягав. Для порівняння: інші технології електролізу досягають ККД лише близько 60% LHV".

Високотемпературний електролізер розробила та виготовила німецька компанія Sunfire. Він заснований на інноваційній технології SOEC. Пристрій використовує ВДЕ-електроенергію для розщеплення води на водень і кисень.

"Наш електролізер працює за температури 850°C та використовує тепло виробництва сталі Salzgitter, — пояснив керівник відділу великих систем у Sunfire Костянтин Шварце. — От чому наш високотемпературний електролізер вимагає набагато менше електроенергії для виробництва водню в більших масштабах, ніж традиційні технології. У межах GrInHy2.0 ми нарешті змогли продемонструвати високу ефективність у мегаватному масштабі".

Як повідомляється, проєкт має назву GrInHy2.0, його фінансує Європейський Союз.

Зазначимо, що у 2015 році німецький металургійний гігант Salzgitter AG почав розробляти проєкт SALCOS® (Salzgitter Low CO2 Steelmaking) із декарбонізації виробництва сталі за допомогою природного газу та водню. Компанія планує відмовитися від доменних печей і повністю перейти на нові технології до середини 2030-х років, скоротивши викиди CO2 під час виробництва сталі на 95%. Зелений водень відіграє важливу роль у цій стратегії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Німеччина може поставити майже 28 ГВт потужності зеленого водневого електролізера до 2030 року.

Нагадаємо також, що вчені прогнозують зменшення фундаментальних витрат для лужних електролізерів (AEL) та електролізерів із протонообмінною мембраною (PEM) до 2030 року за розвитку водневих технологій.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон