Євросоюз за 30 років знизив викиди парникових газів на 31%, – доповідь shutterstock

Євросоюз за 30 років знизив викиди парникових газів на 31%, – доповідь

Людмила Гончаренко

Порівняно з 2019 роком значно скоротилися викиди в секторах, на які поширюється дія європейської системи торгівлі викидами, зокрема у авіації – на 63,5%

Європейська комісія (ЄК) подала низку доповідей з питань реалізації кліматичних цілей, констатувавши зниження Євросоюзом викидів парникових газів у 2020 році на 31% від рівня 1990 року.

Про це пише сайт Greendeal.org.

Як зазначено в доповіді ЄК, порівняно з 2019 роком в 2020 році викиди скоротилися майже на 10% на тлі наслідків пандемії COVID-19.

"Це означає, що ЄС суттєво перевиконав свою мету зі скорочення викидів на 20% до 2020 року порівняно з 1990 роком у рамках Кіотського протоколу", констатується в повідомленні ЄК.

Єврокомісія наголошує на тому, що порівняно з 2019 роком значно скоротилися викиди в секторах, на які поширюється дія європейської системи торгівлі викидами (EU ETS), зокрема викиди секторів електрогенерації та промисловості знизилися на 11,4%, авіація скоротила викиди на 63,5%.

Загалом із запровадженням EU ETS у 2005 році викиди відповідних секторів скоротилися на 43%. У сферах, що не відносяться до EU ETS (окремі галузі промисловості, транспорт, опалення будівель, агросектор, відходи) фіксується скорочення викидів на 16%.

Водночас у Брюсселі констатували, що обсяги викидів транспорту та агросектору практично не змінилися з 2005 року, незважаючи на різке зниження викидів у сфері транспорту внаслідок пандемії COVID-19.

Крім того, ЄК повідомила, що щорічний виторг від зборів у рамках EU ETS суттєво зріс за рахунок зростання ціни квот на викиди і склав EUR14,4 млрд минулого року (у 2013 році EU ETS згенерувала EUR3,2 млрд). При цьому 76% коштів минулорічної виручки були або будуть спрямовані на реалізацію кліматичних та енергетичних цілей ЄС.

Нагадаємо, ЕкоПолітика писала про те, що понад 20 країн світу оголосили про приєднання до Глобальної ініціативи зі зменшення викидів метану: Україна також може приєднатися.

Читайте також
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії

Екоактивісти просять суд визнати це включення недійсним

В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться
В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться

Це допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи

Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо
Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо

7 країн оголосили про свій намір вийти з договору, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС

На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії

Тепер Європейська комісія має до 22 тижнів, щоб відповісти