Україна може приєднатися до ініціативи США та ЄС зі зменшення викидів метану shutterstock

Україна може приєднатися до ініціативи США та ЄС зі зменшення викидів метану

Олена Яценьо

11 жовтня понад 15 країн світу оголосять про приєднання до Глобальної ініціативи зі зменшення викидів метану

Україна може приєднатися до глобальної ініціативи Сполучених Штатів Америки та Європейського Союзу зі скорочення викидів метану в атмосферне повітря.

Про це міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Роман Абрамовський повідомив на своїй сторінці у фейсбуці.

За його словами, це питання стало темою розмови під час віртуальної зустрічі зі старшим радником, відповідальним за зв’язки Офісу спецпредставника з питань клімату у Вашингтоні з Білим домом Річардом Дюком.

"США запрошує країни світу приєднатися до нової ініціативи — Глобального зобов’язання з метану. Вона покликана зменшити викиди метану в атмосферу, який уже сьогодні є причиною підвищення глобальної температури на 0,5 градуса Цельсія. Тож скорочення його викидів допоможе швидше досягти глобальних кліматичних цілей до 2050 року та мобілізувати зусилля на високому політичному рівні, щоб досягти скорочення викидів метану принаймні на 30% до 2030 року", — процитувало слова Дюка Міндовкілля.

Спецпредставник США також зауважив, що 11 жовтня понад 15 країн світу оголосять про приєднання до Глобальної ініціативи зі зменшення викидів метану в атмосферу. Це відбудеться на міністерській конференції під головуванням спецпредставника президента США з питань клімату Джона Керрі та Виконавчого віцепрезидента Європейської Комісії Франса Тіммерманса.

З огляду на це Річард Дюк запросив Україну також приєднатися до цієї ініціативи й повідомив, що США планує повністю запустити її в межах СОР26 у Глазго.

Зі свого боку, Роман Абрамовський зазначив, що Україна підтримує зменшення викидів парникових газів, про що свідчить оновлений Національно визначений внесок до Паризької угоди.

"Боротьба з викидами метану є надзвичайно важливою для досягнення кліматичних цілей до 2030 року та першочерговим завданням для обмеження глобального потепління на рівні нижче 2 градусів Цельсія згідно з Паризькою угодою, — сказав очільник Міндовкілля. — Ми чітко усвідомлюємо, що метан за своїм потенціалом у підвищенні глобальної температури в десятки разів вищий, ніж СО2. Уже доведено, що одна тонна метану за 20 років нагріває атмосферу у 83 рази більше, ніж одна тонна СО2".

На його думку, для скорочення викидів метану Україна має впроваджувати відповідні заходи в нафтогазовому та вугільному секторах, сфері управління відходами та сільському господарстві. Міністр висловив переконання, що "Україна має великий потенціал щодо значного, можливо, навіть більшого, ніж пропонується, зменшення викидів метану".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, міністр захисту довкілля Роман Абрамовський розповів про цілі України на кліматичній конференції COP26.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%