В європресі розповіли, як війна в Україні може прискорити кліматичні плани Європи shutterstock

В європресі розповіли, як війна в Україні може прискорити кліматичні плани Європи

Катерина Бєлоусова

Вплив війни на клімат ще досі невизначений і залежить від того, як уряди урівноважать нагальну потребу у викопному паливі з довгостроковими змінами у виробництві енергії

Через війну РФ проти України головним пріоритетом адміністрації Байдена стало надання більшої кількості викопного палива Європі для відмови країн-членів Європейського Союзу від російської енергоресурсів.

Кліматичні активісти попереджають, що збільшення експорту викопного палива означатиме збільшення викидів, що призведуть до потепління, повідомляє NPR.

Європа і США відстають від своїх цілей швидко зменшити викиди вуглецю для уникнення найгірших наслідків зміни клімату.

Останній звіт Міжурядової групи експертів зі зміни клімату (IPCC) закликає до негайного переходу на відновлювані джерела енергії і наголошує, що світу потрібно буде поглинати вуглець з атмосфери, щоб стримати потепління в межах 1,5 градуса за Цельсієм. 

Деякі експерти з енергетики вважають, що дана ситуація також дає можливість змінити курс, адже чиста енергетика має вирішальне значення для національної безпеки.

"Я думаю, що, швидше за все, ми фактично будемо розглядати цю кризу, як прискорений перехід до чистої енергії", – сказав Джейсон Бордофф, директор-засновник Центру глобальної енергетичної політики Колумбійського університету.

Експерти зазначають, що вплив війни на клімат ще досі невизначений і залежить від того, як уряди урівноважать нагальну потребу у викопному паливі з довгостроковими змінами у виробництві енергії.

Що американські політики можуть і не можуть зробити для Європи

У спільній заяві з Європейською комісією, Президент Джо Байден виклав план щодо допомоги Європі скоротити залежність від російських енергоресурсів, а також стримати підвищення температури в межах в 1,5 градуса за Цельсієм. Для цього він пообіцяв співпрацювати з іншими країнами, щоб у 2022 році надати Європейському Союзу додатково 15 мільярдів кубометрів скрапленого газу, а до кінця десятиліття – у кілька разів більше. У разі необхідності США також підтримають додаткову експортну або імпортну інфраструктуру, необхідну для доставки СПГ союзникам, йдеться у заяві.

“Американські енергетичні компанії цього року вже збільшили експорт СПГ до Європи, реагуючи на збільшення попиту та підвищення цін. Потужність, яка зменшилася через зниження попиту під час пандемії, повертається”, – сказав Кларк Вільямс-Деррі, аналітик з питань енергетичних фінансів з Інституту енергетичної економіки та фінансового аналізу, групи, яка підтримує перехід від викопного палива.

Обіцяні додаткові об’єми є невеликі в контексті того, скільки енергоресурсів потрібно ЄС, адже це менше 10% від 155 мільярдів кубометрів природного газу, які ЄС отримав від Росії в 2021 році .

Нова інфраструктура для експорту природного газу може зупинити викиди, що призводять до потепління клімату

Сенатор від Луїзіани Білл Кессіді запропонував, щоб США не тільки дозволили більше експортувати викопне паливо, але й фінансували інфраструктуру для нього. Це тому, що навіть коли природний газ надходить до Європи, то існують "вузькі місця" в економіці.

Більшість російського природного газу надходить до Європи по трубопроводах, але для імпорту газу з інших країн потрібні спеціальні засоби. Для перевезення природного газу його необхідно очистити, переохолодити, поки він не стане рідким, і закачати в танкери-рефрижератори на так званих експортних терміналах. Імпортний термінал необхідний для регазифікації вантажу після прибуття в пункт призначення.

Німеччина розглядає можливість будівництва як берегових терміналів, яке може зайняти роки, так і використання плавучих терміналів, які можна встановити швидше.

Адміністрація Байдена розглядає можливість скасувати власну заборону на фінансування інфраструктури викопного палива за кордоном у відповідь на відповідну потребу. Спільний енергетичний план також залишає простір для розширення експортної інфраструктури СПГ у США.

Захисники клімату стверджують, що така інфраструктура закріпить збільшення викидів вуглекислого газу на довгі роки і зробить уряд США інвестором у ризикований бізнес.

Емі Майерс Джаффе, професор-дослідник і директор лабораторії кліматичної політики в Університеті Тафтса, пояснила, що США могли б допомогти своїм союзникам, використовуючи інший вид фінансування для стимулювання видобутку нафти і газу в їх країнах. Експорт сирої нафти до Європи зростає , і це може допомогти Європі задовольнити свої потреби в енергії без блокування інфраструктури СПГ.

Європа прискорює виконання своїх кліматичних планів

Експерти з енергетики висловили сподівання, що план ЄС щодо відмови від російських енергоносіїв врешті-решт вимагає швидкого скорочення використання викопного палива, що в разі успіху змінить кліматичні плани союзу.

"Маючи бажання це реалізувати, я вважаю, що Німеччина – це країна, яка через п’ять-десять років досягне більших цілей з декарбонізації клімату, ніж ті які були поставлені, якби не сталася ця війна", – сказала Майєрс Джаффе.

За кілька місяців Німеччина перейшла від підтримки другого газопроводу з Росії, "Північний потік-2", до відмови від нього та обіцянки прискорити свої плани щодо відновлюваної енергетики. 

“Помножте це на всю Європу, і "ви отримаєте кліматичні переваги"”, — каже Майєрс Джаффе.

План ЄС під назвою REPowerEU закликає з часом усунути потребу в російському викопному паливі, замінивши його воднем, біометаном, а також енергією вітру та сонця. Це також вимагає заходів щодо підвищення ефективності, таких як зниження температури термостатів на 1 градус Цельсія. Загалом, план спрямований на скорочення загального споживання природного газу в ЄС майже на одну третину до закінчення десятиліття.

Бордофф з Колумбійського університету сказав, що до того, як це станеться, може виникнути енергетична криза, і європейці все ще покладатимуться на викопне паливо для опалення своїх будинків і електроенергії. 

"Протягом багатьох десятиліть нам не вдавалося досягти прогресу в досягненні наших кліматичних цілей", — сказав він для підтримки відновлюваних джерел енергії, які можуть допомогти вже зараз.

"Це не тому, що більший видобуток нафти змушує нас ухилитись від кліматичних цілей", — зазначив він, – "Це тому, що ми ще далекі від наших кліматичних цілей, а отже, потреба в нафті зростає".

Нагадаємо, 11 країн ЄС закликали прискорити зелений перехід, щоб позбутися енергоносіїв з РФ.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, експерти IRENA запропонували заходи щодо подолання енергетичної та кліматичної криз.

Читайте також
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%
Зміна клімату може збільшити щорічну загальну інфляцію на 1,18%

Екстремальна літня спека 2022 року збільшила інфляцію продуктів харчування в Європі приблизно на 0,6%

Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року
Міндовкілля оприлюднило проєкт кліматичної стратегії України до 2035 року

Зауваження та пропозиції можна надсилати до 26 лютого

Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження
Нафтова промисловість знала про небезпеку для клімату з 1954 року – дослідження

Зараз рівень CO2 в атмосфері становить 422 частки на мільйон, що на третину вище за перший показник 1958 року