Експерти IRENA запропонували заходи щодо подолання енергетичної та кліматичної криз Shutterstock

Експерти IRENA запропонували заходи щодо подолання енергетичної та кліматичної криз

Катерина Бєлоусова

Потреба в інвестиціях у глобальний енергетичний перехід сягає $5,7 трлн на рік до 2030 року

Експети Міжнародного агентства з відновлюваної енергетики (IRENA) закликали уряди пришвидшити енергетичний перехід для подолання глобальної енергетичної та кліматичної кризи.

Огляд світового енергетичного переходу 2022 (World Energy Transitions Outlook 2022) окреслює пріоритетні заходи для досягнення цілі щодо недопущення зростання температури до 1,5°C до 2030 року, повідомляє IRENA.

В Огляді зазначено, що короткострокові заходи, спрямовані на вирішення поточної енергетичної кризи, повинні супроводжуватися постійним фокусом на середньо- та довгострокових цілях енергетичного переходу. Високі ціни на викопне паливо, занепокоєння енергетичною безпекою та невідворотність кліматичних змін підкреслюють нагальну потребу швидше переходити на екологічно чисту енергію.

Огляд також показує незадовільні темпи та рівень переходу на ВДЕ на теперішній час.

"Сьогодні уряди стикаються з багатьма проблемами енергетичної безпеки, відновлення економіки та доступності рахунків за електроенергію для домогосподарств та бізнесу. Багато відповідей криються в прискореному переході. Але це є політичним  рішенням – запровадити політики, які відповідають Паризькій угоді та Плану сталого розвитку. Інвестиції в створення нових об’єктів інфраструктури з використання викопного палива лише укорінить неекономічні практики, зафіксує існуючі ризики та посилить загрозу кліматичних змін”, – сказав генеральний директор IRENA Франческо Ла Камера.

Він пояснив, що енергетичний перехід відбувається недостатньо швидко і будь-що, крім радикальних заходів, нівелюватиметься або навіть позбавить шансів досягти кліматичних цілей.

"Настав час діяти", – додав Ла Камера, – "Останні події чітко продемонстрували, що високі ціни на викопне паливо можуть призвести до енергетичної бідності та втрати конкурентоспроможності промисловості”.

Щоб забезпечити перехід потрібні  інвестиції в розмірі $5,7 трлн на рік до 2030 року, включаючи обов’язкове перенаправлення $0,7 трлн щорічно від сфери використання викопного палива.

Це принесе конкретні соціально-економічні та соціально-побутові дивіденди, зокрема створення 85 мільйонів робочих місць у всьому світі в сфері відновлюваної енергетики та інших пов’язаних з переходом технологіях в період від сьогодні до 2030 року. Цей приріст значною мірою компенсує втрати 12 мільйонів робочих місць у галузі викопного палива. 

Частка відновлюваної енергетики має зростати у всіх галузях з 14% до приблизно 40% до 2030 року. 

“Міжурядова група експертів з кліматичних змін (IPCC) рекомендує потроїти встановлення щорічних потужностей відновлюваної енергетики до 2030 року. Водночас вугільна енергетика має бути однозначно заміщена, використання викопного палива поступово припинене, а інфраструктура модернізована”, – йдеться в матеріалі.

Ключовими рушійними силами енергетичного переходу має стати електрифікація та підвищення рівня енергоефективності що здійснюється за допомогою розвитку ВДЕ, водню та сталої біомаси. Зокрема, тренд до використання електричного транспорту має стати рушійною силою прогресу енергетичного переходу, щоб досягти двадцятикратного зростання кількості продажів та парку електричного транспорту.

Однак для досягнення необхідних рівнів прогресу до 2030 року необхідним є комплексний набір наскрізних структурних політик, що охоплюють усі технологічні напрямки та цілі справедливого енергетичного переходу. 

Більш амбітні цілі, що встановлюються Національно визначеними внесками та національними енергетичними планами відповідно до Кліматичного пакту Глазго, мають забезпечувати впевненість і застосовувати інвестиційні стратегії для досягнення цілі в 1,5°C.

Найбільші в світі споживачі енергії та виробники вуглекислого газу, що входять до G20 і G7 мають підтримати зростання частки ВДЕ до 65% у виробництві електроенергії до 2030 року. Кліматичні інвестиції, обмін досвідом та взаємодопомога мають збільшитися заради забезпечення інклюзивного та рівного світу.

Окрім того, для забезпечення швидкого переходу потрібна політична прихильність для підтримки найвищого рівня міжнародного співробітництва. 

“Досягнення Цілей сталого розвитку та всеосяжного доступу до сучасної енергетики до 2030 року мають залишатися невід’ємною опорою справедливого та інклюзивного енергетичного переходу. Цілісна глобальна політика може об’єднати країни, щоб забезпечити міжнародний потік фінансів, потенціалу та технологій”, – зазначає IRENA.

Нагадаємо, європреса вважає, що війна в Україні може відкрити нові можливості для Green Deal.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, влада Великої Британії розробила стратегію енергетичної безпеки з метою незалежності країни від постачання палива та енергоносіїв.

Читайте також
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня

Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій
Європа скорочує витрати на зелений перехід, а від України очікує рішучих дій

Україна втратила 40-80% промислового потенціалу

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт
Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік