11 країн ЄС закликали прискорити зелений перехід, щоб позбутися енергоносіїв з РФ shutterstock

11 країн ЄС закликали прискорити зелений перехід, щоб позбутися енергоносіїв з РФ

Катерина Бєлоусова

З моменту початку війни ЄС надіслав Росії €35 млрд за енергію, а на оборону України –  €1 млрд

11 країн ЄС звернулися до лідерів Європи, щоб прискорити впровадження заходів щодо відновлюваної енергії та енергоефективності у відповідь на вторгнення Росії в Україну.

Спільну заяву підписали Австрія, Німеччина, Данія, Іспанія, Фінляндія, Ірландія, Люксембург, Латвія, Нідерланди, Швеція та Словенія, повідомляє EURACTIV.

Вторгнення в Україну звернуло увагу на залежність Європи від російського викопного палива, зокрема газу, і призвело до закликів до ЄС швидко зменшити свою залежність від свого ворожого сусіда.

"Нам потрібен швидкий перехід на відновлювані джерела енергії, як доступне та безпечне джерело енергії, яке сприятиме захисту споживачів від зростання цін через залежність від імпорту", ​​– йдеться у заяві.

Представники 11 країн закликають своїх колег-лідерів "бути сміливими" і "рішуче рухатися вперед із зеленим переходом", щоб зменшити залежність від російського викопного палива та досягти кліматичних цілей.

Також в ЄС занепокоєні кількістю грошей, які доводиться платити за поставки енергоносіїв. Адже, як заявив представник європейської зовнішньої політики Жозеп Боррель, з моменту початку війни ЄС надіслав Росії €35 млрд за енергію, а на оборону України –  €1 млрд.

"ЄС продемонстрував історичну єдність і вжив рішучих дій у відповідь на агресивну поведінку Росії", – йдеться у спільній заяві, – "Ми повинні зберігати таку ж єдність і рішучість, щоб якнайшвидше стати незалежними від російського викопного палива шляхом прискорення зеленого переходу до кліматичної нейтральності в ЄС не пізніше 2050 року".

Лідерів ЄС закликають об’єднатися у своїх переговорах щодо пакету "Fit for 55", представленого в липні для реформування кліматичної політики Європи та забезпечення амбітної та швидкої її реалізації.

Пакет передбачає створення відкритого та взаємопов’язаного внутрішнього енергетичного ринку ЄС, орієнтованого на ринок, щоб мінімізувати цінові шоки в ЄС через перебої в постачанні та потужну схему торгівлі викидами.

"Це є ключем до того, щоб зробити ЄС придатним до енергетичної незалежності від російського викопного палива, і єдиний спосіб, завдяки якому ми можемо подолати клімачну кризу, відповісти на агресивну поведінку Росії та забезпечити чисте, надійне та дешеве незалежне енергопостачання ЄС на майбутнє", – пояснили в заяві.

Підписанти додали, що Європа не повинна зациклюватися на викопному паливі і залишатися на шляху до нульових викидів у 2050 році.

Також вони занепокоєні тим, що Європа шукає короткострокові альтернативи російському газу, зокрема зріджений природний газ (СПГ) із США. 

Екологічні групи розкритикували заклики до розбудови європейської інфраструктури СПГ.

Нагадаємо, стало відомо, як працюватиме новий план ЄС зі скорочення викидів парникових газів "Fit for 55".

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, вторгнення РФ в Україну пришвидшило декарбонізацію та розвиток водневої енергетики в ЄС.

Читайте також
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу
Україна отримає €20 мільйонів на підтримку енергетичного переходу

Програма RES допоможе залучити додаткові кошти на кліматичні заходи з інших програм

Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу
Зеленський затвердив посилення сталості енергосистеми та розвиток галузі біогазу

До кінця 2024 року потрібно реалізувати проєкти з виробництва біометану

Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію
Голова “Гарпоку” розповів, коли Україна зможе експортувати зелену енергію

Запуск механізму гарантій походження енергії дасть можливість експортувати зелену електроенергію і збільшить попит на неї всередині країни

Литва допоможе Україні виробляти тепло з біоенергетики
Литва допоможе Україні виробляти тепло з біоенергетики

Україна має значний потенціал для розвитку біоенергетики