Європейський день парків: 20 найкрасивіших місць Києва та України Shutterstock

Європейський день парків: 20 найкрасивіших місць Києва та України

Зоряна Бердник

Дату 24 травня для відзначення свята обрали невипадково

Щороку 24 травня вся Європа відзначає свято природи та культури – Європейський день парків.

Цей день у 1999 році започаткувала Федерація ЄВРОПАРК – європейська організація, яка об’єднує природні території, що охороняються, у тридцяти шести європейських країнах.

Таку дату святкування обрали тому, що 24 травня 1909 року у Швеції створили перший із дев’яти європейських національних парків.

Мета свята – привернення уваги суспільства до заповідників Європи, залучення до збереження природи та культурного надбання, підтримки діяльності європейських заповідних зон, підняття їхнього статусу.

Цього дня проводять численні заходи в заповідниках і біля них: відкривають тематичні виставки, читають лекції, показують фільми, проводять нові екскурсії, організовують дитячі програми і фестивалі.

Нині налічується 2200 національних парків і заповідників, що функціонують у 120 країнах світу. У Європі є понад 300, а в Україні 44 національних парків.

ЕкоПолітика зібрала топ найкрасивіших парків Києва та України.

1. Дендропарк "Софіївка" в Умані — один із найвідоміших парків в Україні. Розташований у північній частині міста Умань Черкаської області, на берегах річки Кам'янки. Заснований у 1796 році власником міста Умані, польським магнатом Станіславом Потоцьким, який подарував парк дружині – Софії-Вітт Потоцькій. "Софіївка" є пам'ятником ландшафтного типу світового садово-паркового мистецтва кінця XVIII – першої половини XIX століття.

2. Дендропарк "Олександрія" в Білій Церкві — найбільший і найстаріший дендропарк в Україні, заснований 1788 року за указом графа Браницького. Названий парк, як нескладно здогадатися, теж на честь дружини засновника. Тут можна побачити тюльпанове дерево і сосну Веймутова, а також найбільшу колекцію рослин – понад 2500 видів, сортів і форм.

3. Національний парк "Синевир". Розташований у Закарпатській області, Міжгірському районі, у так званих Горганах. Це великий гірський масив. На території парку розташовані болота зі сферичною поверхнею. А однієї з візитних карток як нацпарку, так і Українських Карпат загалом є озеро Синевир.

4. Національний природний парк "Шацький". Розташований нацпарк у Волинській області. Це унікальна екосистема озерно-болотно-лісових комплексів, які є найбільшими в Європі. Налічує понад 30 озер різного розміру і походження. Неоціненною перлиною серед них є озеро Свитязь.

5. Національний природний парк “Святі гори”. Розташований у північній частині Донецької області. Тут є унікальні крейдяні гори, де росте багато реліктових рослин. Найвеличнішою архітектурною пам’яткою парку є Свято-Успенська Святогірська Лавра – пам’ятка архітектури XIII-XVI століть.

6. Ландшафт Національного природного парку “Бузький Гард”, який розташований у Миколаївській області, заворожуєвеличними каньйонами, широкими долинами, скелястими берегами річок.

Википедия

Panorama of sunset over the autumn river valley. Bugsky Gard National park, Southern Bug river, Ukraine.

7. Дністровський каньйон отримав статус національного парку у 2010 році. Загальна довжина його становить понад 250 кілометрів – це один із найдовших каньйонів у Європі.

8. Національний природний парк “Сколівські Бескиди”. Парк створено в басейнах річки Стрий (південно-західна частина Львівської області). На території парку є понад 30 мінеральних джерел різної бальнеологічної дії.

9. Національний природний парк “Олешківські піски”, розташований на території Херсонської області, є найбільшим піщаним масивом у Європі. Статус НПП Олешківські піски отримали лише у 2010 році.

10. Національний природний парк “Гуцульщина” розташований у мальовничій лісистій частині Покутсько-Буковинських Карпат (Косівський район Івано-Франківської області). Одне з найбільших багатств НПП “Гуцульщина” – ліси. Територією парку протікає безліч річок і гірських потоків. Особливо відомою є мальовнича річка Черемош.

Парки культури та відпочинку в Києві

11. Маріїнський парк, який справедливо вважається одним із найстаріших парків столиці України.

12. Парк перемоги "Дарниця" – ще один чудовий парк у місті Києві для сімейного відпочинку. Один із найбільших із тих, що розташовані на лівому березі Києва.

13. Голосіївський парк – ще один дуже великий і старий парк у столиці України. Головною визначною пам'яткою парку є Горіхуватська долина, а також каскад із чотирьох ставків.

14. Парк "Феофанія" – місце, де можна із задоволенням провести вихідний день, сходити до церкви, погуляти по лісі, влаштувати пікнік усією родиною.

15. Парк Вічної Слави – меморіальний комплекс, розташований на крутому схилі Дніпра, звідки відкривається гарний краєвид на місто.

16. Співоче поле – частина Печерського ландшафтного парку, заснованого в Києві в 1981 році. Щорічно тут проходить Київська міська виставка квітів.

17. Парк Партизанської слави в Дарницькому районі міста. Тут збережені ландшафти природного лісу, вони доповнені парковими рисами. Привертають увагу основні паркові дороги: велика соснова алея і велике прогулянкове кільце. На алеях встановлено тематичні скульптурні композиції з дерева.

18. Парк імені Пушкіна, або Пушкінський парк – парк розташований між станціями метро Шулявка і КПІ, поряд з проспектом Перемоги, кіностудією ім. О. Довженка. У 2007 році в парку була проведена реконструкція – проведені роботи з благоустрою території, висаджені молоді дерева: червоний дуб, каштан, ясен, горобина, хвойні породи, облаштовані квітники та ландшафтні композиції.

19. Сирецький дендропарк розташований в історичній частині міста Сирці, і про нього знають далеко не всі, навіть ті, хто давно проживає в Києві.

20. Парк "Пейзажна Алея". Мета споруди алеї – створити можливість огляду туристами видів Подолу і Дніпра з висоти історичного Верхнього міста. Вона проєктувалася як частина комплексу Архітектурно-історичного заповідника "Стародавній Київ", який повинен був охопити території історичних градів, які утворювали Київ.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що національний природний парк "Голосіївський" у Києві після кількарічного зволікання та попри спроби забудови нарешті отримав довгоочікувані межі.

Водночас громадська організація "Екопарк Осокорки" презентувала концепцію міського парку як частини екопарку, який відділяв би житлові масиви Осокорків від заповідних територій у Києві.

Також нагадаємо, що національному парку Миколаївщини загрожує екологічна катастрофа.

Читайте також
Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету
Парк "Межигір'я" остаточно націоналізують у травні: всі прибутки спрямують до держбюджету

Дату офіційного відкриття оголосять найближчим часом

У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка
У Луцьку знайшли альтернативну територію для індустріального парка

Попередня потенційна ділянка індустріального парку прилягає до житлового кварталу

Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку
Кияни вимагають не допустити перетворення парку “Наталка” на парковку

Парк “Наталка” позиціонувався як парк без комерції у будь-якому її прояві

Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни
Литва допоможе захистити Нацпарк "Пуща Радзивіла" від наслідків війни

Українські фахівці зможуть отримати досвід управління природоохоронними територіями за стандартами ЄС