Європейська країна-боржник потерпає від аномальної погоди, яка загострює проблеми shutterstock

Європейська країна-боржник потерпає від аномальної погоди, яка загострює проблеми

Катерина Бєлоусова

Екстремальні умови призвели до приблизно 30%-го зниження сезонного врожаю

В Італії оголосили  надзвичайний стан у п’яти регіонах, оскільки інтенсивніші посухи та спека завдають шкоди сільському господарству та енергопостачання.

Це призведе до спаду економіки Італії на 0,2% у третьому кварталі та збільшує ризики утримання державного боргу країни, повідомляє Bloomberg.

Про надзвичайний стан оголосили 4 липня, одразу після того, як через високі температури шельфовий льодовик обрушився на вершину Мармолади, убивши щонайменше сім людей.

Країна, яка має борг близько 150% її ВВП, виділила 36,5 мільйонів на допомогу постраждалим від посухи північним і центральним регіонам. Також витрати зростають через війну в Україні.

Економісти Bloomberg оцінили, що посуха призведе до спаду економіки Італії на 0,2% у третьому кварталі. Це не матиме прямого впливу на економіку країни, але  посуха збільшує ризики утримання державного боргу.

Високі температури та надзвичайно посушливі умови призвели до того, що рівень води в По, найбільшій річці країни, став найнижчим за 70 років. На долину По припадає близько 30% сільськогосподарського виробництва Італії.

Посуха призвела до того, що з дна річки знову сплив німецький танк часів Другої світової війни.

bloomberg.com

Виробництво гідроелектроенергії, яка зазвичай забезпечує 15% потреб країни, цього року скоротилося на 50%, тоді як солоні води з Адріатичного моря увійшли в дельту річки По на рекордні 30,6 кілометрів, загрожуючи сільському господарству та питній системі. 

В деяких містах на півночі Італії вже вводять нормування води. Тиск на домашнє виробництво електроенергії виникає, оскільки росія скорочує постачання газу до Європи. 

"Водна криза, з якою ми стикаємося, потребує дій на національному рівні", — заявила міністр регіональних справ Маріастела Джелміні. 

Вона закликала виділити майже 3 мільярди з коштів ЄС для відновлення водопроводів, будівництва водосховищ і полегшення розподілу для захисту врожаю.

За даними сільськогосподарської групи Coldiretti, екстремальні умови призвели до приблизно 30%-го зниження сезонного врожаю у регіоні, зокрема фуражу, ячменя, зерна та рису. Це погіршило і без того нестабільну ситуацію для галузі через війну в Україні. Спека понад 40 градусів пошкодила до 15% посівів у фруктових господарствах. 

Виробництво молока також постраждає, адже худобу доведеться забивати на м’ясо раніше, ніж очікувалося. Посуха в країні ставить під загрозу аж 3 мільярди євро в сільському господарстві, кажуть лобі. 

Нагадаємо, в Альпах хвиля спеки обрушила туристичний льодовик.

Як повідомляла ЕкоПоілика раніше, попри Глобальну обіцянку щодо зменшення викидів метану на кліматичній конференції в Глазго викиди зростають швидше, ніж відновлення видобутку.

Читайте також
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду
Через зміну клімату 1 млн гектарів Півдня України можуть піти під воду

Якщо глобальна температура підвищиться на 2°C – зміна клімату стане невідворотною

Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО
Ціна кліматичної бездіяльності вища, ніж прийнятих заходів – ВМО

Протягом 2025-2100 років загальна вартість бездіяльності оцінюється в $1266 трильйонів

Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA
Європа не готова до швидко зростаючих кліматичних ризиків – EEA

5 категорій ризиків потребують термінових заходів

У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C
У лютому середня температура перевищила кліматичну норму на 1,77°C

Лютий став дев'ятим місяцем поспіль, у якому зареєстрували найвищі температури за всю історію спостережень