Попри обіцянки, викиди метану продовжують зростати, – дослідження shutterstock

Попри обіцянки, викиди метану продовжують зростати, – дослідження

Катерина Бєлоусова

Викиди метану за перший квартал 2022 року перевищили викиди в четвертому кварталі 2019 року до початку пандемії

Попри Глобальну обіцянку щодо зменшення викидів метану на кліматичній конференції в Глазго викиди зростають швидше, ніж відновлення видобутку нафти, газу та вугілля після послаблення пандемії COVID-19.

Про це йдеться в дослідженні компанія Kayrros, яка аналізує супутникові дані, повідомляє The Washington Post.

Метан є потужним парниковим газом, що спричиняє потепління клімату більш ніж у 80 разів за перші 20 років у порівнянні з вуглецем. Глобальну обіцянку щодо скорочення цих викидів на 30% до 2030 року підписали 110 країн.

"Це тривожний дзвінок для промисловості викопного палива", – сказав Антуан Халф, співзасновник і головний аналітик Kayrros.

У Пермському басейні, найбільш продуктивному нафтогазоносному басейні США, викиди метану в першому кварталі 2022 року зросли на 33% у порівнянні з попереднім кварталом і на 47% з першим кварталом у 2021 році. 

Збільшення викидів метану перевищило видобуток нафти та газу. Викиди за перший квартал 2022 року також перевищили викиди в четвертому кварталі 2019 року до початку пандемії.

Халфф зазначив, що немає конкретного пояснення зміни інтенсивності метану, але це може бути викликано швидким збільшенням обсягів буріння нафти і газу за останні кілька місяців, зокрема бурильниками, які можуть приділяти менше уваги викидам.

У звіті зазначили, що кількість супервипромінювачів природного газу в США — надзвичайно швидких викидів метану — повернулася до 70, рівня до пандемії. Якщо ці темпи зберігатимуться, кількість супервипромінювачів досягне 168 у 2022 році в США, 59% з яких припадатиме на Пермський басейн.

Викиди також зросли на вугільних родовищах Аппалачів. Оскільки виробництво почало відновлюватися у 2021 році (зросло на 13%), викиди також швидше зростали, а саме на 20%.

"Зростання інтенсивності метану при видобутку вугілля в Аппалачах означає, що його внесок у зміну клімату неухильно збільшується, навіть якщо його внесок у виробництво електроенергії зменшується", – додається у звіті.

У газових басейнах Марселлус у Пенсільванії та Огайо інтенсивність виробленого метану знизилася після пандемії, але вже повернулася майже до попередніх рівнів.

В Алжирі викиди метану з газового басейну Хассі Р'Мел також значно зросли. У звіті зазначили, що це відбувається через збільшення обсягів алжирського газу для заміни російського, але старе, нещільне обладнання.

Нагадаємо, в NOAA заявили, що рівень метану в атмосфері досяг історичного максимуму.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, у США супутники зафіксували потужні викиди метану від худоби.

Читайте також
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників
У 2023 році рівень парникових газів у повітрі досяг рекордних показників

NOAA оголосило, що викид вуглекислого газу у 2023 році піднявся на третє місце за 65 років ведення записів

Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі
Столицю Фінляндії охопив неприємний запах сірки у повітрі

У регіоні шукають причину появи запаху