Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості shutterstock

Євродепутати внесли атомну енергетику до зелених технологій у промисловості

Катерина Бєлоусова

Всі технології з переліку матимуть прискорені дозвільні процедури

У Комітеті Європарламенту з питань промисловості, досліджень та енергетики досягли угоди щодо включення всіх типів ядерної енергії до переліку зелених технологій для відродження промисловості ЄС.

Такий перелік є частиною закону про промисловість з нульовим рівнем викидів, який має сприяти виробництву низьковуглецевих технологій в Європі, повідомляє EURACTIV.

Зазначається, що Єврокомісія пропонувала два списки, один з яких включав так звані стратегічні технології. Для них встановлювався цільовий показник внутрішнього виробництва на рівні 40% і прискорені дозвільні процедури. Однак євродепутати вирішили запровадити єдиний перелік низьковуглецевих технологій, на які поширюються регуляторні пільги.

В матеріалі розповіли, що компромісний перелік включає технології:

  • відновлюваної енергетики;
  • ядерного поділу та синтезу;
  • зберігання енергії;
  • уловлювання та зберігання вуглецю (CCS);
  • інфраструктуру для транспортування водню та електролізери.

В EURACTIV пояснили, що початковий перелік включав лише інноваційні ядерні енергетичні технології третього і четвертого поколінь. Однак новий охоплює ядерну енергетику всіх типів. Всі технології з переліку матимуть певні пільги, а саме прискорені дозвільні процедури для промислових проєктів, які повинні бути реалізовані протягом 18 місяців. А також 9-12 місяців для тих, що становлять переважний суспільний інтерес.

Законодавці ЄС додали, що критерії віднесення проєктів до стратегічних все ще можуть змінюватися. Наприклад щодо того, чи такі компоненти, як інвертори, сонячні батареї, катоди та аноди для акумуляторів, повинні бути вироблені в ЄС. 

Зазначається, що ціль Єврокомісії щодо вироблення у блоці 40% технологій, необхідних для досягнення кліматичних та енергетичних цілей, можуть понизити до 25%.

В матеріалі розповіли, що Євродепутати також підтримали пропозицію створення промислових долин з нульовим рівнем викидів, які б об'єднали виробничу діяльність для суміжних низьковуглецевих технологій. Це має мінімізувати вплив промислового перепрофілювання на навколишнє середовище, одночасно сприяючи промисловій синергії та максимізуючи економічний і соціальний вплив.

На думку законодавців, такі промислові долини будуть пріоритетними в менш розвинених регіонах або регіонах соціально-економічних перетворень, зокрема вугледобувних. 

Зазначається, що депутати Європарламенту вирішили скасувати процедуру Європейської Комісії щодо оновлення переліку технологій з нульовим рівнем викидів. Вони вирішили, що ЄК відповідатиме за внесення пропозицій на основі технологій, перелічених країнами-членами ЄС у їхніх Національних планах з енергетики та клімату (НПЕК), які оновлюються щороку. Потім список буде оновлюватися за допомогою делегованого акта, тобто спеціальної прискореної законодавчої процедури, що підлягає перевірці Європейським парламентом.

В матеріалі додали, що офіційне голосування в парламентському комітеті заплановане на 12 жовтня, після чого відбудеться пленарне голосування в листопаді. Очікується, що в комітеті відбудуться певні дебати, перш ніж буде досягнуто консенсусу, зокрема щодо фінансування.

Нагадаємо, у березні Європейська комісія розробила закон про промисловість з нульовими викидами, який покликаний прискорити дозвільні процедури для ключових проєктів 5 напрямків зелених технологій.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, на Єврокомісію подали до суду ЄС через включення природного газу та ядерної енергетики до класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів – “зеленої” таксономії.

Читайте також
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року
Низка країн пообіцяла потроїти потужності ядерної енергетики до 2050 року

Країни визнають ключову роль ядерної енергетики для досягнення кліматичної нейтральності"

Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц
Німеччина не повернеться до ядерної енергії – Шольц

Для будівництва нової АЕС знадобиться 15 років та 15-20 мільярдів євро інвестицій

Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено
Російські окупанти обстріляли Запорізьку АЕС: живлення відновлено

Це вже сьомий блекаут на ЗАЕС з початку окупації