ЄС готує закон щодо виробництва місцевих “зелених” енерготехнологій shutterstock

ЄС готує закон щодо виробництва місцевих “зелених” енерготехнологій

Катерина Бєлоусова

З переліку пріоритетних технологій виключено екологічне авіаційне паливо

Європейська комісія розробляє закон про промисловість з нульовими викидами, який покликаний прискорити дозвільні процедури для ключових проєктів 5 напрямків “зелених” технологій.

Цілі стосуватимуться сонячної та вітрової енергетики, теплових насосів, акумуляторів та виробництва електролізерів, що допоможе скоротити викиди та запобігти конкуренції з боку США та Китаю, повідомляє Bloomberg.

Зазначається, що Єврокомісія розглядає можливість встановлення до 2030 року виробничих потужностей з нульовою чистотою. Вони мають задовольнити щонайменше 40% щорічних потреб регіону в розгортанні відповідних енергетичних технологій.

В матеріалі розповіли, що закон перенаправить частину доходів національного уряду з вуглецевого ринку ЄС для досягнення кліматичної цілі та забезпечення безпеки постачання “зелених” технологій. 

Автори наголосили, що Європа шукає відповіді на “зелені” субсидії США в рамках закону про зниження інфляції IRA, зокрема полегшення тягаря для компаній і бар’єрів для інвестицій.

Генеральний директор Європейської асоціації хімічної промисловості Cefi Марко Менсінк пояснив, що “зелені” технології ЄС мають бути конкурентоспроможними на глобальному ринку. Наразі вартість енергії в Європі занадто висока, щоб вони могли працювати.

В матеріалі підкреслили, що країни-члени ЄС прагнуть зберегти свої позиції у світовій торгівлі в реаліях енергетичної кризи. За даними Міжнародного енергетичного агентства, в Європі ціни на газ у 7 разів вищі, ніж у США, а ціни на електроенергію втричі вищі, ніж у Китаї.

Автори наголосили, що документ мають оприлюднити в березні 2023 року. До того часу він може змінитися.

Зазначається, що запропонований перелік чистих технологій розкритикувала авіаційна промисловість, якій також потрібно скоротити викиди. Зокрема з переліку виключено екологічне авіаційне паливо, що викликало тривожність асоціація "Авіація для Європи".

"У нас не може бути ситуації, коли США розгортають “червону доріжку” для екологічних виробників авіаційного палива, а Європа розгортає лише бюрократичну тяганину", – сказав виконуючий обов’язки керуючого директора Асоціації Лоран Донсель.

Нагадаємо, Єврокомісія представила промисловий план "Зеленої угоди", який покликаний підвищити конкурентоспроможність європейської промисловості з нульовими викидами і сприяти швидкому переходу до кліматичної нейтральності. 

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Єврокомісія планує пом’якшить правила державної допомоги для підтримки “зелених” інвестицій, зокрема завдяки податковим пільгам.

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня