На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії dw.com

На Єврокомісію подали до Суду Справедливості за включення газу до "зеленої" таксономії

Катерина Бєлоусова

Екоактивісти просять суд визнати це включення недійсним

На Єврокомісію подали до суду ЄС, який ще називають Судом Справедливості, через включення природного газу та ядерної енергетики до класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів – “зеленої” таксономії.

Позови подали міжнародні екологічні організації, один – Greenpeace, інший – коаліція Client Earth і WWF, повідомляє The Guardian.

В Greenpeace стверджують, що виконавча влада ЄС ​​діяла незаконно, коли визначила газові та ядерні технології як перехідні для досягнення кліматичних цілей. Включення газу до “зеленої” таксономії порушує кліматичне законодавство ЄС. 

Екоактивісти просять суд визнати це включення недійсним.

Зазначається, що ці справи є останнім судовим позовом проти “зеленої” таксономії. У 2022 році позов подала Австрія, який підтримав Люксембург.

Виконавча директорка Greenpeace Німеччини Ніна Треу наголосила, що таксономія мала стати інструментом для обмеження потепління на рівні 1,5°C. Окрім того, вона мала сприяти соціальній та економічній реструктуризації європейської економіки.

“Замість того, щоб перешкоджати грінвошингу, таксономія стала інструментом для грінвошингу", – сказала вона.

Треу додала, що газ і атомна енергетика були включені через політично мотивоване лобіювання. Адже газ не можна вважати перехідним паливом, тому що будь-яка газова установка, яка працює сьогодні, працюватиме й після 2050 року.

Екоактивісти стверджують, що будівництво нових атомних станцій, яке триває до 20 років, затримає відхід від вугільної енергетики та завадить розвитку відновлюваних джерел енергії. Окрім того, існує ризик аварій. 

Треу підкреслила, що ядерна енергетика є небезпечною, дорогою, вразливою до зміни клімату та надто повільною, щоб зупинити кліматичну кризу.

Юристка Greenpeace Рода Верхейєн наголосила, що включення газу та ядерної енергії не відповідає початковому закону ЄС про таксономію та прямо його порушує.

Зазначається, що позов коаліції Client Earth і WWF стосується включення газу, але не ядерної енергії.

Анаїс Бертьє з Client Earth заявила, що Єврокомісія порушила вимогу щодо створення науково обґрунтованої політики. Окрім того, порушено кліматичний закон ЄС, який вимагав від політиків проводити перевірки, щоб гарантувати, що всі дії блоку відповідають меті досягнення чистого нуля до 2050 року.

В матеріалі розповіли, що рішення суду очікується у 2025 році.

Нагадаємо, Єврокомісія внесла атомну енергетику та природний газ до класифікації екологічно сталих видів діяльності для інвесторів “Зеленої таксономії ЄС”.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, чотири екологічні групи подали судовий позов проти Європейської комісії через ухвалення суперечливого закону про внесення викопного газу до списку сталих інвестицій ЄС.

Читайте також
В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться
В Україні створять Офіс програми "Горизонт Європа": що зміниться

Це допоможе зберегти науковий та інноваційний потенціал України у складні для науки часи

Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо
Єврокомісія хоче відкласти зміни Договору щодо інвестицій у викопне паливо

7 країн оголосили про свій намір вийти з договору, посилаючись на несумісність хартії з кліматичними цілями ЄС

На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії
На Єврокомісію подали до суду за включення газу до "зеленої" таксономії

Тепер Європейська комісія має до 22 тижнів, щоб відповісти

ЄК хоче зобов'язати країни Європи відновити 20% екосистем до 2030 року
ЄК хоче зобов'язати країни Європи відновити 20% екосистем до 2030 року

Ініціатива ЄК із відновлення природи стане першим таким законом ЄС