Хіміки розробили “проривну” технологію зберігання водню Shutterstock

Хіміки розробили “проривну” технологію зберігання водню

Катерина Бєлоусова

Технологія дозволить заощадити $12 000 на рік на втратах енергії при експлуатації транзитного автобуса

Провідні хіміки з каліфорнійського стартапу H2MOF, США, розробили новий тип резервуара для зберігання водню, який має стати найбільш дешевим, ефективним та безпечним з усіх сучасних пропозицій.

Резервуар з металоорганічного каркаса здатний утримувати водень у твердому стані, адсорбуючи його в спеціально розроблені наноматеріали, повідомляє Forbes.

Зазначається, що резервуар створили на базі досліджень професора хімії Каліфорнійського університету в Берклі Омара Ягі та лауреата Нобелівської премії з хімії професора Фрейзера Стоддарта. 

Стартап планує продати свої водневі баки після 2024 року виробникам важких водневих автомобілів, а також перевізникам палива. 

Винахідники пояснюють, що конструкція резервуара зберігає водень як губка воду. H2MOF використовує значно менший тиск – 20,6 кг/см2, в той час, як, наприклад, бак Toyota Mirai – 68,9 кг/см2.

forbes.com

forbes.com

За словами вчених, технологія дозволить заощадити $12 000 на рік на втратах енергії, наприклад, при експлуатації транзитного автобуса на паливних елементах. Окрім того, це дозволить збільшити запас ходу.

Зазначається, що без ефективних способів транспортування та використання водню у транспортних засобах, його потенціал замінити викопне паливо, що нагріває клімат, буде обмеженим. Адже наразі близько 30% водневої енергії втрачається.

"Зберігання та транспортування водню залишається фактичним технічним вузьким місцем, – сказав генеральний директор і співзасновник H2MOF Самер Таха. – Якщо ми зможемо зробити свій внесок у вирішення проблеми зберігання та транспортування, це відкриє реальний попит і відкриє реальне впровадження водню".

Нагадаємо, звіт консалтингової компанії McKinsey показав, що до 2050 року попит на водень зросте впʼятеро, тобто до 600 мільйонів тонн, на тлі глобального зеленого переходу. Однак “вузькі місця” можуть перешкодити потенціалу екологічного палива.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Міністерство енергетики США виділило $7 мільярдів для запуску перших семи регіональних центрів чистого водню (H2Hub), які вироблятимуть 3 мільйони метричних тонн Н2 на рік.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон