Джарилгач: херсонські школярі прибрали від сміття після туристів найбільший острів України. Фото

Джарилгач: херсонські школярі прибрали від сміття після туристів найбільший острів України. Фото

Олена Яценьо

Загалом зібрано 86 величезних пакетів сміття, яке відсортували за фракціями

Понад дві сотні волонтерів із різних навчальних закладів Херсонської області, а також учасники Zero Waste School та екологічного руху Let's do it очистили острів Джарилгач — найбільший острів України.

Щорічна акція прибирання чорноморського узбережжя Херсонщини відбулася з нагоди Міжнародного дня чистих берегів. Відповідні фото з акції опублікувала у фейсбуці Ольга Демченко, одна з організаторок і керівниця проєкту Zero Waste School: Херсон.

За словами активістки, прибрали Джарилгач на двох локаціях — із боку Скадовська та з боку Лазурного.

Демченко зазначила, що загалом зібрано 86 величезних пакетів сміття, яке відсортували за фракціями.

"Джарилгач — найбільший незаселений острів у Чорному морі, який щороку стає дедалі популярнішим серед туристів. За літо його відвідують тисячі людей. Сміття звідти вивозять централізовано. Але волонтери вирішили прибрати те, що залишилося в піску й траві. Скляні та пластикові пляшки, обгортки, недопалки, сітки — це неповний перелік знахідок", — йдеться в сюжеті ТСН.

Зазначається, що акцію організувала екологічна команда однієї з херсонських шкіл. У соцмережах розмістили оголошення, на яке відгукнулося багато людей.

Учасник акції Максим у коментарі "Суспільному" зауважив, що не всі ще розуміють необхідність прибирання. Під час заходу стався конфлікт із відпочивальниками, каже хлопець. Коли вони прийшли збирати сміття, ті, хто відпочивав, поводилися неадекватно, кричали, проганяли й ображали.

Зазначимо, що традиційно після закінчення курортного сезону острів прибирають комунальники. Активісти зібрали те, що лишилося після масштабного прибирання острова працівниками комунальних служб.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, тільки за один день туристи, які відпочивали "дикунами" на пляжі Степок у Кирилівці Запорізької області, перетворили його на смітник.

Нагадаємо також, що торік через неправильне поводження з промисловим і побутовим сміттям українці завдали довкіллю збитків на 100 мільйонів гривень. Найзасміченішими областями виявилися Харківська та Херсонська.

Читайте також
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото
Переселенка з Маріуполя долучилася до прибирання пляжу в Італії. Фото

В рамках глобальної акції волонтери за день прибрали 3,6 мільйона кг пластику

У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття
У Харкові з яру-звалища прибрали ще 6 тонн сміття

У 2023 році активісти почали розчищати яр Мокрий Жихор від сміття, яке там накопичувалося десятки років