У Держекоінспекції назвали області, де назрів сміттєвий колапс shutterstock

У Держекоінспекції назвали області, де назрів сміттєвий колапс

Сфера поводження з відходами залишається для України вкрай проблемною

Торік через неправильне поводження з промисловим і побутовим сміттям українці завдали довкіллю збитків на 100 мільйонів гривень. Найзасміченішими областями виявилися Харківська та Херсонська.

На територіях цих регіонів нарахували 451 та 220 сміттєзвалищ відповідно. Про це на особистій Facebook-сторінці написав голова Державної екологічної інспекції Андрій Мальований.

"За минулий рік Держекоінспекцією було виявлено 2144 безхазяйних сміттєзвалищ на території України. З них лише приблизно 60 % ліквідовано за приписами ДЕІ", — зазначив очільник відомства.

Він також наголосив, що сфера поводження з відходами залишається для України вкрай проблемною. "Зокрема, 22% населення взагалі не забезпечені послугами з вивезення сміття, а третина полігонів в країні не відповідає нормам екологічної безпеки", – додав Мальований.

Голова Держекоінспекції також нагадав, що відповідальність за недотримання природоохоронного законодавства у сфері поводження з відходами лежить на органах місцевого самоврядування. А втім, згадав він, протягом минулого року ДЕІ не раз притягувала до відповідальності посадових осіб органів місцевого самоврядування.

Як найрезонансніший випадок Мальований наводить судовий позов про визнання протиправною діяльності Львівської міської ради та Львівської обласної державної адміністрації. Зазначається, що ДЕІ отримала понад 130 звернень про розміщення безхазяйних сміттєзвалищ на території міста та області. Відтак відбулася перевірка ЛМР та ЛОДА, у результаті якої виявлено такі порушення, як не забезпечення населених пунктів централізованим вивозом сміття, визначення виконавців послуг із порушенням процедури конкурсного відбору та відсутність схем санітарного очищення.

А нещодавно ЕкоПолітика писала, що на Дніпропетровщині невідомі влаштували стихійне сміттєзвалище використаних шприців, яке виявили діти.

Читайте також
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю
В ДЕІ розпочали обговорення проєкту Стратегії реформування екоконтролю

Законопроєкт №3091 “Про державний екологічний контроль” очікує на друге читання з 2021 року

Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку
Держекоінспекція Львівщини втратила частину даних через кібератаку

Українців закликали продублювати всю надіслану кореспонденцію за 20-28 січня

Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець
Реформа Держекоінспекції – один із пріоритетів на 2024 рік – Стрілець

Для роботи оновленої Держекоінспекції потрібно 8000 спеціалістів

Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW
Міндовкілля неспроможне виправити кризу екоконтролю – PAEW

Держекоінспекцію варто перетворити на екологічне агенство