Громадська рада оцінила роботу Міндовкілля

Громадська рада оцінила роботу Міндовкілля

Катерина Бєлоусова

Громадська рада рекомендувала змінити підхід до селф-скринінгу стану імплементації довкіллєвого законодавства ЄС

Члени громадської ради Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів закликали долучити своїх представників до робочої групи з підготовки Концепції реформи Державної екологічної інспекції.

Концепцію планують подати на розгляд Міндовкілля до 25 жовтня, повідомила голова громадської ради Світлана Берзіна підсумки засідання у Facebook.

Вона підкреслила, що Україна потребує реформи Держекоінспекції та системи державного контролю, концепцію якої розробляли ще у 2016 році. Однак нещодавно оприлюднений документ щодо реформи зазнав широкої критики з боку народних депутатів, громадськості та експертів. 

Члени громадської ради наголосили на необхідності:

  • публічного розгляду аналізу діючої Концепції реформи з оцінкою стану її реалізації, причинами та наслідками невиконання;
  • залучити до підготовки проєкту змін експертів Робочої групи з питань розробки законодавчих ініціатив щодо імплементації в українське законодавство норм і рекомендацій ЄС у сфері екологічного контролю, екологічної шкоди та екологічної відповідальності при парламентському Комітеті з питань екологічної політики та природокористування, представників Держекоінспекції, громадської ради та інших організацій.

Берзіна зазначила, що на засіданні також представили результати первинної оцінки (селф-скринінгу) стану імплементації актів права ЄС (acquis ЄС), яку проводили у Міндовкілля. Деякі з необхідних реформ вже розпочаті.

“Первинний аналіз лише перший крок. Попереду дуже великий обсяг роботи. Громадська рада рекомендує застосувати комплексний підхід через більш глибокий аналіз всіх реформ з формуванням і визначенням послідовності прийняття актів права, стандартів та управлінських рішень, щоб кожна реформа ефективно працювала та її побачив і оцінив кожен українець”, – сказала вона, додавши, що громадська рада готова продовжити роботу в цьому напрямку спільно з Міндовкілля.

Берзіна розповіла, що на засіданні також розглянули правову колізію щодо проведення процедури оцінки впливу на довкілля для операцій з оброблення відходів, а саме перевезення вторсировини. Закон №2320-IX "Про управління відходами” передбачає висновок про екологічну експертизу або ОВД для низки операцій, які раніше не потребували екоекспертизи. 

Виникає питання взагалі доцільності процедури ОВД щодо такого виду діяльності”, – підкреслила вона.

Члени громадської ради надали рекомендації щодо змін критеріїв визначення планованої діяльності та обʼєктів, які не підлягають ОВД. Роботу над питанням продовжать.

Окрім того, на засіданні визначили перші кроки по організації Конкурсу проєктів інститутів громадянського суспільства "Стале споживання – краще для тебе і довкілля" у 2023 році.

Нагадаємо, Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів створило робочу групу, яка проведе первинну оцінку стану імплементації актів права ЄС (acquis ЄС) у напрямку захисту довкілля. Це допоможе визначити, на якому етапі наразі знаходиться Україна в імплементації європейського природоохоронного законодавства.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, фахівці Асоціації професіоналів довкілля (PAEW) та понад 200 експертів обговорили неспроможність Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів виправити кризу екологічного контролю в рамках реформування його системи.

Читайте також
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами
Міндовкілля видало третю ліцензію на управління небезпечними відходами

4 попередні заяви ЦУВ про отримання ліцензії Міндовкілля залишило без розгляду

Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України
Руслан Стрілець увійшов у ТОП-10 найбагатших міністрів України

Декларації за 2021 та 2022 рік подали всі 22 члени уряду

Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW
Міндовкілля вводить в оману щодо ліцензій на управління небезпечними відходами – PAEW

Збирати та приймати небезпечних відходів без ліцензії можуть лише РВВ-виробники та утворювачів відходів