Міндовкілля перевірить відповідність українського екозаконодавства нормам ЄС shutterstock

Міндовкілля перевірить відповідність українського екозаконодавства нормам ЄС

Катерина Бєлоусова

Набуття Україною статусу кандидата у члени до ЄС вимагає імплементації всього чинного європейського правового поля

Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів створило робочу групу, яка проведе первинну оцінку стану імплементації актів права Європейського Союзу (acquis ЄС) у напрямку захисту довкілля.

Це допоможе визначити, на якому етапі наразі знаходиться Україна в імплементації європейського природоохоронного законодавства, повідомляє Міндовкілля у Facebook.

В повідомленні пояснили, що селф-скринінг також допоможе: 

  • окреслити напрями, де потрібно посилити та пришвидшити зусилля; 
  • сформувати нові точки відліку руху.

Зазначається, що робоча група постатейно проаналізує 1637 акти. Така робота є частиною масштабного селф-скринінгу всього національного законодавства, який анонсувала віцепрем’єр-міністрка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Ольга Стефанішина.

“Це той базис, який необхідний для якісної підготовки України до переговорного процесу. Адже Україна налаштована вже цьогоріч розпочати переговори про членство в ЄС, а за два роки – бути максимально підготовленою до входження до Євросоюзу”, – сказав міністр захисту довкілля та природних ресурсів України Руслан Стрілець.

В повідомленні пояснили, що до початку селф-скринінгу Україна переважно рухалася шляхом виконання лише зобов'язань за Угодою про Асоціацію з ЄС. Однак право ЄС значно ширше, ніж ті норми, імплементація яких передбачена Угодою про Асоціацію. 

Зазначається, що набуття Україною статусу кандидата у члени до ЄС вимагає більш глибокого аналізу та імплементації європейських норм, а саме всього чинного європейського правового поля.

Стрілець підкреслив, що законодавство ЄС досить динамічне. За останні 8 років, з моменту підписання Угоди, в ЄС ухвалили низку нових важливих для довкіллєвої сфери документів та Директив. Вони не відображені в Угоді, але їх також потрібно імплементувати. 

“Від цього залежить, як оцінить нас Європейська комісія та чи дійсно Україна зможе стати повноцінним членом Європейської родини. Це абсолютно правильний і логічний підхід. Бо Україна повинна мати такі ж сучасні європейські підходи до захисту довкілля. І ми маємо їх імплементувати не вибірково, а в повному обсязі”, – додав він.

В повідомленні наголосили, що наприкінці лютого 2023 року Кабінет міністрів запустив селф-скрінинг адаптації законодавства України до права ЄС. В рамках якого всі інституції до 30 червня 2023 року повинні провести первинну оцінку стану імплементації актів права ЄС та до 30 серпня – подати відповідний звіт і пропозиції щодо приведення секторального законодавства у відповідність з правом ЄС.

Нагадаємо, в аналітичному звіті Єврокомісії щодо спроможності України виконувати умови членства в ЄС в кластері охорони довкілля країна отримала найнижчий бал – 1 з можливих 5.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Україна виконала 77% євроінтеграційних забовʼязань у напрямку навколишнього природного середовища.

Читайте також
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%

В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою
В ЄС підтримали допомогу для України на €50 мільярдів з довкіллєвою складовою

Ukraine Facility у 2024 році передбачає запуск реформи зменшення та контролю промислового забруднення

У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати
У Києві завершився екофорум United for Nature. Agenda for Ukraine: ключові результати

Для України 2024 рік – це початок кліматичного діалогу