Гендиректор "Лісів України" очолив незаконну вирубку і корупцію у галузі, – розслідування blackboxosint.com

Гендиректор "Лісів України" очолив незаконну вирубку і корупцію у галузі, – розслідування

Ганна Велика

За словами розслідувачів, ситуація у лісовій галузі щороку тільки погіршується

Колишній голова Держлісагентства, а нині генеральний директор державного підприємства "Ліси України" Юрій Болоховець, якому зараз підпорядковуються всі лісові господарства країни, “прикриває” корупціонерів на місцях і “кришує” незаконні вирубки лісу. Він лобіює у Кабміні скасування екологічних обмежень на санітарну вирубку лісу, а також здійснив самозахоплення земельної ділянки в Чернігівській області, де побудував незадекларований будинок.

Про це йдеться у розслідуванні, яке оприлюднив проєкт BlackBox OSINT на своєму сайті.

У першу чергу osint-детективи звернули увагу на те, що очільника Держлісагентства Юрія Болоховця, звільненого з посади у квітні 2023 року народними депутатами за виведення 98% лісової галузі у тінь, за 2 тижні після цього міністр екології Руслан Стрілець повернув керувати лісовою галуззю на посаду директора ДП "Ліси України". Саме “кришуванням” від міністра і пояснюють розслідувачі як стрімкий кар’єрний зліт Болоховця із посади директора ДП “Ніжинське лісове господарство”, де він просидів 8 років, майже одразу до заступника голови Державного агентства лісових ресурсів України, так і призначення його головним лісівником країни.

Фото: ruslan.strelets/facebook.com

BlackBox OSINT наводять цікаве спостереження: Юрій Болоховець потрапив до Держлісагентства у липні 2020 року — саме тоді, коли заступником міністра екології призначили Руслана Стрільця, який сьогодні очолює Міндовкілля. Саме Руслан Стрілець був ініціатором створення “Лісів України”, куди й призначив керівником розкритикованого народними депутатами Юрія Болохівця.

А тепер розповімо більш детально про корупційні зловживання, у яких звинуватили цього гендиректора держпідприємства розслідувачі BlackBox OSINT.

 

1. Незаконна вирубка лісів працівниками лісгоспів. 

“Збут лісу за заниженими в 2 рази цінам — це тільки вершина айсберга корупційної імперії головного лісника України”, – стверджують osint-детективи.

Вони наводять дані Державного бюро розслідувань (ДБР), згідно з якими тільки в Київській області у 2023 році працівники лісгоспів під виглядом “санітарної” вирубки лісу незаконно зрубали 2500 дерев для продажу, завдавши державі збитків на суму 17 млн грн. За схожою схемою було вирубано 7000 дерев на площі 14 га у Вінницький області, що призвело до збитків на суму 53 млн грн. ЕкоПолітика також регулярно повідомляє про фіксацію ДБР подібних порушень на десятки мільйонів гривень.

За словами еколога та директора Київського еколого-культурного центру Володимира Борейка, в Україні за останні 15 років ліс знищено вирубками на площі 800 тис. га, що становить 7,2% від загальної лісової площі, і дорівнює приблизно території Чернівецької області. І цей процес лише прискорюється: за травень-липень 2022 року в Одеській області зрубали 169%, в Чернівецькій – 126%, у Вінницькій – 117% від показників аналогічного періоду 2021 року. Тобто лісгоспи постійно збільшують заготівлю лісу з року в рік.

“Лісгоспи поставлені в катастрофічне становище, вони обкладені даниною, вони мають перераховувати до ДП “Ліси України” близько 30% своєї виручки. Тому зараз вони або луснуть, або повинні масово і незаконно рубати ліс, щоб якось вижити”, — зазначив еколог.

 

2. Лобіювання у Кабміні розробленої ним постанови "Деякі питання здійснення рубок в лісах України".

Вона майже повністю скасовує екологічні обмеження на санітарну вирубку лісу й дозволить проводити суцільні санітарні рубки у зонах рекреації нацпарків, в лісах Карпат, де раніше вони були заборонені, а також вирубувати дерева, важливі для біорізноманіття.

Еколог Володимир Борейко стверджує, що Болоховець тисне на Міндовкілля, щоб воно узгодило його проєкт постанови Кабміну про посилення рубки дерев. Для цього він почав блокувати створення нових заповідних територій.

“Навіщо збільшувати рубання лісів і в так безлісій Україні, якщо ще до війни в Україні десь 30% деревини рубалося без жодних документів. Відповідно, ніякі податки за заготівлю та продаж такої деревини до бюджетів не йшли. Наскрізь корумпованим залишається й процес продажу “білої” деревини (занижені ціни, відкати й так далі), що також не надто прибутково для держави. То чи не логічніше в умовах війни приділити максимальну увагу прозорості? Зробити “білою” ту деревину, яка й так рубається, а не фокусуватися лише на серйозному збільшенні обсягів рубок?”, — говорить Борейко.

 

3. “Кришування” масштабної корупції на місцях.

За твердженням розслідувачів, попри те, що у “реформованих” “Лісах України” зарплати керівників подекуди перевищують зарплату президента країни в 12 разів, ДБР періодично підозрює та викриває їх на незаконному збагаченні у величезних розмірах.

BlackBox OSINT наводять приклад Віталія Суховича – тепер вже ексзаступника директора Поліського лісового офісу ДП “Ліси України”, якого на цю посаду призначив саме Болоховець. У Сухевича під час обшуків знайшли та вилучили:

  • понад $4 млн готівки;
  • дорогі годинники;
  • золоті монети та злитки;
  • 3 дорогих іномарки: Audi Q8, Mercedes-Benz GLE 350e, BMW X5;
  • 4 земельні ділянки у Рівному, на яких він будував котеджі.

Це майно, за словами розслідувачів, було незадеклароване.

Також вони стверджують, що попри високі зарплати, посадовці “Лісів України” продовжують відмивати та привласнювати кошти:

“Ми бачимо, що Юрій Болоховець у ДП “Ліси України” набрав команду виключно з людей, які до цього в українських лісгоспах по вуха зав’язли у корупції”, – констатують вони.

 

4. Незаконне захоплення земельних ділянок та проведення незаконного будівництва Болохівцем та його підлеглими.

Розслідувачі BlackBox OSINT розповідають, що наразі ДБР займається кримінальним провадженням, відкритим 14 листопада 2023 року, за фактом зловживання владою генеральним директором ДП “Ліси України” Юрієм Болохівцем та членами його родини, які, за даними слідства, самовільно зайняли земельну ділянку та побудували на ній будинок. Ця ділянка знаходиться у постійному користуванні ДП “Ліси України”, яке очолює Юрій Болоховець.

“Взагалі будувати бази відпочинку в лісі на захоплених ділянках — це тренд серед українських лісників”, — говорять osint-детективи.

Вони зафіксували такі факти стосовно Віталія Суховича, якого ми згадували раніше, а також головного лісівника Житомирщини Віктора Сахнюка.

Ми навели вам лише частину зловживань Юрія Болохівця, про які заявили розслідувачі BlackBox OSINT. З повним переліком ви можете ознайомитися на сайті проєкту.

У травні ЕкоПолітика розповідала про новий законопроєкт №9516 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ефективного управління лісами на основі ведення лісового господарства на принципах наближеного до природи лісівництва, адаптованого до кліматичних змін, збереження біорізноманіття в лісах”, який дозволить вирубувати ліси з рентабельністю 2400%.

Також днями ми повідомляли про те, що результатом проведення лісової реформи наразі є централізація корупції та збільшення рубок лісу в рази.

Нагадаємо, що уряд своєю постановою № 454 “Деякі питання ведення лісового господарства у період дії правового режиму воєнного стану та внесення змін до постанови Кабінету Міністрів України від 12 травня 2007 р. №724” може перетворити рубки переформування на спосіб масової заготівлі товарної деревини.

Читайте також
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу
Фахівці вказали на корупційну складову при видачі дозволів на викиди в атмосферу

Вони звернулися до уряду, Державної регуляторної служби та Офісу президента з пропозицією щодо врегулювання проблеми

Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році
Найгучніші корупційні скандали в екосфері у 2024 році

Переважна більшість із них стосуються лісової галузі

Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн
Експосадовця ДЕІ підозрюють у незаконному збагаченні на майже 20 млн грн

Йому загрожує від 5 до 10 років позбавлення волі

На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки
На Закарпатті викрили спільників, які проводили фіктивні санітарні рубки

Вони можуть опинитися за ґратами на строк до 6 років