ФРУ звернеться до Міндовкілля з проханням доопрацювати НВВ2 shutterstock

ФРУ звернеться до Міндовкілля з проханням доопрацювати НВВ2

Маргарита Шевченко

В Федерації озвучили свої вимоги

Федерація роботодавців України звернеться до Міністерства захисту довкілля щодо необхідності доопрацювання проєкту Національно-визначеного внеску з урахуванням детальних розрахунків та прогнозів для усіх галузей економіки.

Таке рішення було ухвалено під час засідання Комітету екології та розвитку зеленої економіки ФРУ, яке відбулося 27 квітня, сказано на сайті Федерації. Участь взяли, зокрема, представник Конфедерації промисловості Данії, окремі члени Федерації роботодавців України, галузеві та бізнес асоціації, експертна спільнота, представники промислових підприємств.

В листі до Міндовкілля ФРУ зазначить, що НВВ2 має бути доопрацьований з урахуванням джерел та можливостей щодо залучення необхідних інвестицій та зі створенням робочої групи, до складу якої необхідно долучити також і представників Федерації роботодавців України.

Також голова комітету Павло Жила зазначив необхідність звернення до прем’єр-міністра Дениса Шмигаля з метою недопущення прийняття проєкту розпорядження Кабінету Міністрів "Про схвалення Другого Національно-визначеного внеску України до Паризької угоди" у запропонованій редакції та закликав інші галузеві асоціації звернутись до уряду.

Учасники засідання висловлювали різні думки стосовно запропонованої цілі скорочення викидів ПГ на 65% у 2030 році від рівня 1990 року та необхідного розміру інвестицій підприємств у екологічну модернізацію виробництва, джерел походження цих коштів та подальших дій. Зокрема, обговорювалась інформація про інвестиції у розмірі щонайменше 102 млрд євро, необхідні до 2030 року.

"Сумарний розмір усіх без виключення капітальних інвестицій, а не лише їх незначної частини в екологічну модернізацію, за останні роки в Україні навіть і близько не дає змоги віднайти такі кошти. Відтак, очевидним є питання стосовно фінансових механізмів забезпечення досягнення таких цілей, які в запропонованому Міндовкілля проекті майже не розглянуті та не запропоновані", — заявили в ФРУ.

Учасники засідання та запрошені експерти неодноразово висловлювали позицію, що для забезпечення сталого розвитку Україні необхідно одночасно досягати показників в рамках ратифікованих нашою державою 17 "Глобальних цілей сталого розвитку" (ЦCР), які були прийняті світовими лідерами на Саміті ООН у 2015 році. ЦСР передбачають досягнення показників не лише 7 і 13 (кліматичні цілі), але і 8,9,10,11 (гідна праця та економічне зростання; промисловість, інновації та інфраструктура; скорочення нерівності; сталий розвиток міст і громад).

На думку запрошених експертів, при встановленні нової цілі НВВ2 потрібно відштовхуватись від тих показників викидів ПГ, які були в Україні до окупації Криму та втрати контролю над окремими територіями Донецької та Луганської областей та початку війни на сході України.

Як повідомляла ЕкоПолітика, у вівторок, 27 квітня, у Міністерстві економіки відбулося експертне обговорення другого Національно визначеного внеску України в Паризьку угоду.

Читайте також
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску
В Україні розробили план реалізації оновленого Національно визначеного внеску

Україна має зробити свій внесок до глобальної боротьби зі зміною клімату

Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року
Екокомітет Верховної Ради підбив екологічні підсумки року

Під час обговорення акцентували на питаннях кліматичної політики та декарбонізації економіки

Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2
Стало відомо, коли Мінекології розробить план імплементації НВВ2

Україна має скоротити викиди парникових газів на 65% від рівня 1990 року до 2030 року

Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина
Україна сама залучатиме кошти на "зелену" трансформацію, — Стефанішина

До саміту в Глазго Україна очікувала, що отримає в межах СОР26 певні преференції