Енергетичний сектор Великої Британії буде декарбонізований швидше, ніж ЄС, – аналітик shutterstock

Енергетичний сектор Великої Британії буде декарбонізований швидше, ніж ЄС, – аналітик

Ганна Велика

Але це вимагатиме значних фінансових витрат

Королівству буде потрібно або мати справу з вищими цінами на вуглець, аніж у сусідів, або стикнутися з більшими витоками вуглецю.

Аналітикиня вуглецевого ринку Хуан Чанг проаналізувала перспективи перегонів Великобританії та Євросоюзу у декарбонізації та пов’язані з нею ціни на викиди вуглецю. Висновки вона опублікувала на власній сторінці у LinkedIn.

“Дорогі зобов'язання з декарбонізації промисловості стануть основним фактором, що визначатиме наступний рівень цін на викиди вуглецю”, – впевнена Хуан Чанг.

Лара Вільямс, оглядач Bloomberg Opinion з питань висвітлення зміни клімату, констатує, що Велика Британія досягла більшого прогресу у скороченні викидів, ніж будь-яка інша країна G-7 з 1990 року. Але значною мірою це зменшення відбулося за рахунок енергетичного сектору. Це пов’язано з поступовою відмовою від використання вугілля.

У 2015 році уряд Девіда Кемерона поставив амбітну мету – закрити всі вугільні електростанції, що не працюють, до 2025 року. Використання вугілля у Великобританії досягло свого піка у 2012 році. Тоді за його допомогою було вироблено 40% електроенергії у країні. У 2023 році на викопні види палива в цілому припадало лише 33% електроенергії у Великобританії, а на вугілля – трохи більше ніж 1%.

Темпи скорочення в інших секторах, зокрема в будівництві, транспорті та промисловості, в останні роки сповільнилися.

bloomberg.com

Попри це, Хуан Чанг впевнена, що порівняно з ЄС, енергетичний сектор Великої Британії буде декарбонізований швидше. І тут є 2 варіанти: або ціни на вуглець у країні зростатимуть швидше, ніж у сусідів, або Велика Британія зіткнеться з більшими витоками вуглецю.

“Оскільки впровадження британського CBAM заплановано на 2027 рік, лише питання часу, хто переможе в цій гонитві”, – резюмувала аналітикиня.

Нагадаємо, що спочатку Велика Британія планувала ввести свій CBAM із 2026 року, але згодом цей термін змістився на 2027 рік. У січні уряд Великої Британії виділив понад 190 мільйонів фунтів стерлінгів (близько $241 млн) на декарбонізацію промисловості.

Днями ЕкоПолітика розповідала, що британські трейдери роблять рекордні ставки на стрибок цін на вуглецеві кредити в очікуванні запровадження жорсткішої кліматичної політики майбутнім лейбористським урядом.

Також у лютому ЕкоПолітика повідомляла, що зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році.

Читайте також
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM
Китай прискорює перехід на "зелену" сталь, оскільки “насувається” CBAM

Обсяг скорочення викидів СО2 у країні може скласти 200 млн т до 2026 року, що дорівнює всім викидам сталеливарного сектору ЄС

Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC
Для малого бізнесу запровадження CBAM створює як виклики, так і можливості, – ITC

Більшість викликів пов’язана зі зростанням фінансових витрат

Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”
Європейські бізнеси назвали CBAM “бюрократичним божевіллям”

Чиновники Європейської Комісії обіцяють розробити додаткові роз’яснювальні документи до кінця цього року