Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт shutterstock

Зелена економіка Великої Британії зросла на 9% у 2023 році – звіт

Катерина Бєлоусова

Обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік

Звіт Аналітичного відділу з питань енергетики та клімату (ECIU) та Конфедерації британської промисловості (CBI) показав, що у 2023 році зелена економіка Великої Британії зросла на 9%, а загальне зростання сягнуло 0,1%.

Проте зміна урядової політики, брак інвестицій та конкуренція з боку ЄС та США загрожує майбутньому зростанню зеленого бізнесу, повідомляє The Guardian.

Зазначається, що у 2023 році зелений сектор забезпечив 765 000 робочих місць по всій країні, які не сконцентровані у Лондоні чи іншому регіоні. Окрім того, у звіті зафіксували активність зеленого бізнесу у неблагополучних районах Великої Британії, що підвищує в них якість життя.

У звіті підкреслили, що досягнення кліматичної нейтральності життєво важливо для обмеження шкоди від кліматичної кризи. Це не лише сприятиме економічному зростанню, але й знизить витрати на енергію для домогосподарств та бізнесу. А також забезпечить енергетичну безпеку та позбавить від залежності від нестабільних ринків викопного палива.

"На тлі економічної стагнації чиста нульова економіка ламає тенденцію, але очевидно, що політичні розвороти минулого року підірвали довіру інвесторів в той час, коли США і ЄС інвестують мільярди в боротьбу за чисті галузі промисловості”, – сказав директор ECIU Пітер Чалклі.

Зазначається, що прем'єр-міністр Великої Британії Ріші Сунак послабив кліматичну політику, а саме:

  • послабив впровадження електромобілів і теплових насосів, 
  • підтримав нове буріння нафтових і газових свердловин всупереч порадам науковців. 

Окрім того, нещодавно Велика Британія знизила індекс привабливості для інвестицій у відновлювану енергетику. А обсяги інвестицій у зелену економіку зменшили вдвічі – до 28 мільярдів фунтів стерлінгів на рік.

"Нульова економіка Великої Британії пропонує величезні можливості для розвитку нових, інноваційних бізнесів. На жаль, ми відстаємо від решти Європи", – сказав комерційний директор Heatio Томас Фаркуар.

Він зазначив, що лише 1% британських будинків перейшли на опалення з низьким рівнем викидів вуглекислого газу порівняно з 66% у Норвегії. Окрім того, у Великій Британії лише 5% будинків обладнані сонячними панелями, а у Нідерландах – 16%.

У звіті Лондонської школи економіки, наголосили, що занадто багато поточних інвестицій продовжує спрямовуватися в нестійку економіку, наприклад, в нафту і газ, а також нові будинки і офіси, які не є енергоефективними.

"Великій Британії необхідно збільшити щорічні державні інвестиції приблизно на 1% ВВП – 26 млрд фунтів стерлінгів у поточних цінах – щоб компенсувати десятиліття недоінвестування”, – йдеться у звіті ЛШЕ.

Нагадаємо, уряд Великої Британії виділить понад 190 мільйонів фунтів стерлінгів (близько $241 млн) 12 переможцям конкурсу "План декарбонізації місцевої промисловості" для зменшення викидів та перехід на зелену енергетику.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, уряд Великої Британії заявив, що з 2027 року у країні запровадять свій аналог CBAM (європейського механізму вуглецевого коригування імпорту).

Читайте також
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну
Європейський парламент схвалив нові правила екодизайну

Правила потребують остаточного схвалення національних урядів

ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу
ЄС має інвестувати 600 млрд євро в енергетичну інфраструктуру заради зеленого переходу

Брюссель віддає перевагу новому підходу до вирішення проблеми: "інвестиції, що випереджають потреби"

В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться
В ЄС прийняли закон “Про критичну сировину”: що зміниться

Закон сприятиме розвитку місцевого гірничодобувного сектору та розширить потужності з утилізації та переробки

Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів
Єврокомісія запропонувала помʼякшення правил Green Deal для фермерів

Помʼякшення правил розглянуть на засіданні міністрів сільського господарства 26 березня