Експертка зі США розповіла про розміри та наслідки екологічної шкоди в Україні shutterstock

Експертка зі США розповіла про розміри та наслідки екологічної шкоди в Україні

Катерина Бєлоусова

Наслідки від екологічної шкоди можуть тривати десятиліттями

В Україні російська агресія, серед іншого, завдає екологічну шкоду ґрунтам, повітрю та воді, наслідки та розмір яких неможливо кількісно оцінити поки триває війна.

Про це розповіла Еріка Вайнтал, професорка екологічної та державної політики Дюка – школи навколишнього середовища Ніколаса, США, повідомляє Duke Today.

Вона зазначила, що деякі ефекти можуть мати довгострокові впливи.

Наразі немає можливості збирати зразки води та ґрунту, тому важко виміряти повний розмір шкоди для довкілля.

“Тим не менш, зараз є багато різних організацій, які документують екологічну шкоду, що надасть дорожню карту для повної екологічної оцінки, коли закінчиться війна”, – сказала Вайнтал.

Так Міндовкілля відстежує напади на промислові об’єкти, лісові пожежі, забруднення води та ризики для українських АЕС. Також низка українських та міжнародних неурядових організацій використовують супутникові знімки та геопросторові інструменти для відстеження нападів на цивільну інфраструктуру та навколишнє середовище.

Наслідки руйнування довкілля під час війни матимуть низку наслідків для українців у коротко- та середньостроковій перспективі.

Короткостроковими перспективами є відсутність доступу до чистої води, належної санітарії, енергії та медичного обслуговування. А знищення сільськогосподарських земель несе економічні витрати та загрозу продовольчої безпеки також і в середньостроковій перспективі.

“Нестача чистої води у поєднанні з відсутністю медичних закладів може призвести до поширення інфекційних та водних захворювань. Війна також зриває кампанії вакцинації, які ще більш необхідні під час глобальної пандемії”, – зазначає екологиня.

Окрім того, руйнування паливних об’єктів спричиняє забруднення повітря, що може вплинути на більш уразливі групи населення, такі як діти та літні люди.

Також війна заважає студентам продовжувати навчання, а Україні знадобиться більше вчених-екологів та експертів з питань політики, щоб усунути завдану шкоду.

Наслідки від екологічної шкоди можуть тривати десятиліттями.

“Багато хто забуває, що Україна і Росія воюють з 2014 року, і з того часу населення на сході України з перервами залишається без води”, – зазначила Вайнтал.

Вона додала, що багато що залежатиме від того, як закінчиться війна, і від бажання міжнародної спільноти допомогти Україні відбудуватися. Це вимагатиме проведення комплексної екологічної оцінки наприкінці війни, щоб зрозуміти шкоду, завдану природному середовищу, зокрема якості води та ґрунту, а також поводження з відходами та забруднення внаслідок руйнування промислових об’єктів.

Проте відбудова може дати можливість не лише Україні, а й Європі відучитися від викопного палива та декарбонізувати свою економіку.

Нагадаємо, війна в Україні може спричинити спалах хвороб через забруднення довкілля.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, президентка ПАЕУ розповіла про найбільш постраждалі від війни сфери довкілля.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%