Війна в Україні може спричинити спалах хвороб через забруднення довкілля shutterstock

Війна в Україні може спричинити спалах хвороб через забруднення довкілля

Олена Яценьо

Пошкодження інфраструктури водопостачання, санітарії та гігієни також створює широкі загрози для здоров’я

Війна Росії проти України, яка вже забрала тисячі життів, негативно вплинула й на довкілля, чим створила загрозу епідеміологічної ситуації в країні.

Про це заявили на офіційному Twitter-акаунті Посольства США в Україні.

"Безглузда війна Росії проти України не лише призвела до загибелі тисяч українців і переміщення мільйонів осіб, але й негативно вплинула на довкілля й далі загрожує здоров’ю та життю всіх тих, хто залишився в Україні", — ідеться в заяві посольства.

Як зауважили представники Посольства США, уламки, що утворюються під час обстрілів будівель, можуть отруювати повітря, обпікати шкіру та інші органи.

Ба більше, хімічні речовини, що виділяються з пошкоджених об’єктів і критичної інфраструктури, можуть просочуватися в землю, отруюючи ґрунт і рослини, важливі для харчової галузі.

Тим часом пошкодження інфраструктури водопостачання, санітарії та гігієни може призвести до спалаху вірусних інфекційних захворювань, таких як черевний тиф, холера, дизентерія та поліомієліт.

У посольстві наголосили, що жорстокі напади Росії не лише загрожують життю мирних жителів, але й отруюють повітря, землю та воду України надовго в майбутньому.

"У День Землі та щодня ми разом з Україною", — висловили свою підтримку в посольстві.

Раніше ЕкоПолітика писала, що 24 лютого 2021 року президент України Володимир Зеленський наголосив на важливості охорони довкілля як неодмінної запоруки здоров’я громадян.

"Охорона довкілля – це конкретні кроки до зменшення хвороб та смертей і до поліпшення умов життя кожного з нас", – сказав тоді глава держави.

Читайте також
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари
У Києві зафіксували високий рівень забрудненності повітря через пил із Сахари

Українців закликали зачиняти вікна у приміщеннях, тому що пил може бути шкідливим для дітей, літніх та людей з респіраторними захворюваннями

Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА
Половина українців не готові платити більше за зелений перехід – опитування ФАМА

Підтримка переходу на зелену енергетику знизилася з 30,4% у 2023 році до 25,4%