Експерти знайшли огріхи в законопроєкті про кримінальну відповідальність за незаконні рубки лісу shutterstock

Експерти знайшли огріхи в законопроєкті про кримінальну відповідальність за незаконні рубки лісу

Олена Яценьо

Законодавча ініціатива потребує низки доопрацювань, вважають в ЕПЛ

Експерти в галузі екології з міжнародної благодійної організації "Екологія — Право — Людина" проаналізували законопроєкт, який передбачає посилення кримінальної відповідальності за правопорушення проти довкілля, зокрема вирубування лісу, і вказали на окремі огріхи в документі.

Результати аналізу й пропозиції вдосконалення проєкту закону опубліковано на сайті МБО ЕПЛ.

Нагадаємо, що 6 жовтня Кабінет міністрів України схвалив зміни до Кримінального кодексу України в частині посилення відповідальності за злочини проти довкілля, зокрема за вирубування дерев.

Передусім, на думку експертів, потрібно відкоригувати назву статі 246, яка в поточній редакції звучить як "незаконна рубка деревини". В ЕПЛ убачають за доцільне запропонувати одну з таких назв: "незаконна рубка" "незаконна рубка лісу", "незаконна заготівля деревини". Таке уточнення пояснюють тим, що деревина — це матеріал, а не рослина, яку можна зрубати.

Наголошується, що у статті 246 уточнено зміст такої кваліфікуючої ознаки, як тяжкі наслідки, які передбачатимуть: знищення певних видів дерев у тій чи іншій місцевості, погіршення породного складу, якості, захисних, водоохоронних та інших екологічних властивостей лісу, виникнення труднощів у відтворенні заліснення в певній місцевості, зниження якості атмосферного повітря, зміна ландшафту місцевості або річища річки (яке може спричинити, наприклад, активне трелювання деревини по такому руслу) та виникнення ерозії ґрунту. Згідно із законопроєктом незаконна рубка, яка заподіяла тяжкі наслідки, тягне за собою покарання у вигляді позбавлення волі на строк від п’яти до семи років.

Також до статті 246 пропонують додати визначення незаконної рубки деревини. Утім, додали експерти, у пропонованому вигляді воно буде стосуватися лише рубок, проведених без спеціального дозволу на використання лісових ресурсів (лісорубного квитка). З огляду на це, уважають в ЕПЛ, це визначення необхідно змінити та чітко затвердити таку редакцію статті 246 Кримінально кодексу України, яка визначить незаконними й ті рубки, які проведено з порушенням вимог чинного законодавства.

Ще одна пропозиція організації стосується доповнення кодексу новою статтею 246-1, яка передбачатиме відповідальність за порушення правил заготівлі деревини в межах лісового фонду. До того ж розмір відповідальності має бути співставний із самовільними рубками, а штрафи повинні бути навіть дещо вищими.

Окрім того, експерти звернули увагу на нову статтю 246-2, яка пропонує передбачити суттєві рівні відповідальності за незаконне (тобто з порушенням вимог чинного законодавства) перевезення, зберігання або збут деревини. Як зауважили в ЕПЛ, фактично таким способом пропонується розділити відповідальність за порушення правил заготівлі деревини та порушення під час її транспортування та продажу.

В організації зазначили, що, загалом, підтримують наміри розробників законопроєкту, оскільки погоджені Кабміном пропозиції змін до статті 246 ККУ є цілком доцільними й актуальними, але водночас наголосили, що проєкт потребує низки доопрацювань.

Раніше ЕкоПолітика писала, що експерти-екологи міжнародної благодійної організації "Екологія — Право — Людина" проаналізували перший рік роботи Міністерства захисту довкілля та природних ресурсів України.

Читайте також
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків
У Запоріжжі прокурори стягнули з лісництва майже 8 млн грн збитків

На території лісництва було незаконно вирублено понад 1,1 тис. дерев

На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн
На Київщині засудили трьох чоловіків за вирубку дерев на суму понад 1,2 млн грн

Наразі прокуратурою вживаються заходи щодо стягнення завданої шкоди

В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів
В Чорнобильському заповіднику незаконно зрубали лісу на 17 залізничних вагонів

Збитки від незаконних рубок можуть сягати близько одного мільярда грн за рік