Експерти пояснили, чому водень набирає все більшої світової популярності shutterstock

Експерти пояснили, чому водень набирає все більшої світової популярності

Катерина Бєлоусова

Більшість країн світу виділяють водень як один із ключових елементів у скороченні викидів парникових газів від споживання енергії

У світі оголошується все більше водневих проєктів, адже Н2 можна перекачувати через труби, як газ, або перевозити на танкерах, як скраплений природний газ (СПГ).

Водень є частиною середньострокових планів багатьох країн щодо більшої енергетичної незалежності, повідомляє Proactive Investors.

Хоча уряди багатьох країн відновлюють підтримку викопного палива, щоб задовольнити потребу в дешевому паливі, збільшення інвестицій у водень стало одним із головних рішень, запропонованих ЄС після повномасштабного вторгнення росії в Україну.

Водень є хорошим носієм або накопичувачем енергії, а також може дозволити відновлюваним джерелам, таким як вітрова та сонячна енергія, надати ще більший внесок, діючи як батарея. Водень також привабливий, оскільки його можна виробляти з використанням різноманітних форм енергії та палива, будь то вода, природний газ чи синтез-газ. 

За словами презедентки Єврокомісії Урсули фон дер Ляєн, перехід на ВДЕ та водень, у поєднанні з більшою енергоефективністю, дозволить Європі стати по-справжньому незалежною та опанувати енергетичну систему.

До середини 2021 року світова потужність електролізаторів становила близько 300 МВт, подвоївшись за останні п’ять років. Але, за прогнозами консультантів міжнародного сертифікаційного та класифікаційного товариства DNV, до 2030 року водень все ще становитиме лише 0,5% світового енергетичного балансу, а до середини століття показник зросте до 5%.

“Цього виробництва водню недостатньо для досягнення цілей скорочення викидів парникових газів, встановлених Паризькою угодою, які, за розрахунками DNV, повинні досягти 15% до 2050 року”, – йдеться в матеріалі.

Більшість країн світу виділяють водень як один із ключових елементів у скороченні викидів парникових газів від споживання енергії. Аналіз уряду Великобританії показав, що до 2050 року близько 20-35% споживання енергії в країні потенційно базуватиметься на водні.

Нафтові гіганти Shell та BP нещодавно оголосили про водневі угоди, об’єднуються з фахівцями з водню та збільшують інвестиції в екологічно чисту енергію, автовиробники, такі як Renault і такі компанії, як WalMart і Go-Ahead, отримують водневі транспортні засоби.

Яким буває водень:

  • "Сірий", який наразі є домінуючою формою виробництва водню через його дешеву вартість. виробляють шляхом газифікації вугілля або парового риформінгу метану, що робить його не зовсім зеленим паливом.
  • "Коричневий" використовує вугілля як сировину.
  • "Синій" водень містить CO₂, що виділяється під час виробництва сірого водню, секвеструється за допомогою уловлювання та зберігання вуглецю (CCS), що виробляє енергію з досить низькими викидами, при цьому вловлюється приблизно 90-95% CO2. Очікуються значне використання блакитного водню в найближчі роки, але його привабливість може згасати.
  • "Рожевий" водень виробляється як побічний продукт ядерної енергії. 
  • "Бірюзовий" водень є одним з найновіших “кольорів” і знаходиться між синім і зеленим. Його отримують з використанням метану, за допомогою процесу, який називається піроліз метану, утворюючи водень і твердий вуглець. Він може бути безвуглецевим, якщо електрика, що стимулює піроліз, є відновлюваною, і навіть може від'ємні викиди, якщо вихідною сировиною є біометан, а не природний газ.
  • "Зелений" водень, отриманий шляхом електролізу, який живиться від відновлюваної енергії, є єдиною версією палива, яке не містить CO2 на місці використання та на місці виробництва.

У 2020 році світове виробництво всіх форм водню становило близько 70 мільйонів тонн на рік за рахунок прямих виробничих процесів, причому 98% вироблялося з викопного палива, переважно природного газу, і лише близько 2% за рахунок процесів з низьким вмістом вуглецю або без вуглецю.

У водневій стратегії ЄС на 2020 рік сказано, що відновлюваний водень є "найбільш сумісним варіантом" з його кліматичною нейтральністю та нульовою метою забруднення в довгостроковій перспективі.

Останні водневі угоди

  • BP PLC отримує основну частку в австралійському азіатському центрі відновлюваної енергії (AREH) вартістю $36 мільярдів, одному з найбільших проєктів у світі з виробництва зеленого водню з вітру та сонця.
  • Shell уклала контракт із Ceres Power Holdings на поставку демонстраційного твердооксидного електролізера мегаватного масштабу для виробництва зеленого водню як першого етапу нових відносин співпраці
  • Будівельний гігант Kier Group випробовує перший із потенційної серії генераторів водню від AFC Energy PLC на будівельному майданчику, щоб досягти нульової цілі  
  • Hydrogen Utopia запускає програму тестування для перетворення відходів пластику на водень за допомогою технології перетворення відходів у енергію, розробленої Powerhouse Energy Group.
  • WalMart розширює випробування за участю виробників транспортних засобів з водневим двигуном та інших вантажівок з низьким рівнем викидів
  • Renault представляє прототип  автомобіля з водневим паливним елементом 
  • ATOME Energy призначає інженерів для початку роботи на своєму великомасштабному заводі з виробництва зеленого водню та аміаку 
  • Шотландський фахівець з акумуляторних елементів AMTE Power узгоджує угоду з розробником силових агрегатів Viritech про підтримку розвитку електромобілів на водневих паливних елементах.
  • Перезавантаження плану перетворення соляних печер Дорсет у готове до водню сховище газу та можливість виробництва зеленого водню
  • Hydrogen Future Industries готується почати тестування прототипу вітрової системи виробництва водню
  • Група хімікатів FTSE 100 Johnson Matthey об'єдналася з німецькою Enapter, фахівцем з електролізу водню, щоб спробувати знизити вартість зеленого водню.
  • Go-Ahead Group підписала, за її словами, найбільший контракт на постачання зеленого водню для пасажирських перевезень у Європі з Північноірландською Wrightbus.

Нагадаємо, норвезькі вчені запустили першу у світі газову турбіну на чистому водні.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, аналітики заявили, що брухт і водень можуть скоротити викиди металургії на 73%.

Читайте також
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню
США витратить $750 мільйонів на виробництво зеленого водню

Це допоможе досягти мети щодо зменшення вартість виробництва зеленого водню до $1 за кілограм

Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню
Австралія інвестує $92 мільйонів у будівництво потужного центру зеленого водню

Центр введуть в експлуатацію орієнтовно у середині 2028 року

США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%
США випробують водневу технологію скорочення металургійних викидів на 90%

Фінансування виділили в рамках масштабної програми декарбонізації промисловості на $171 мільйон