Експерт розповів, чому в Україні не працюють сміттєпереробні заводи Andrey Sokol-Chernilovskiy/Facebook

Експерт розповів, чому в Україні не працюють сміттєпереробні заводи

Романа Слісар

Огляд ситуації щодо переробки твердих побутових відходів в Україні

Наразі в Україні немає великих підприємств з механіко-біологічної обробки побутових відходів, однак в кількох регіонах працюють над реалізацією масштабних проєктів.

Про це в групі "Промисловість переробки відходів України" розповів активіст і координатор в Solid Waste Consult "Ukraine – Bavaria" Андрій Сокол-Черніловський.

За його словами, раніше у Рівному зробили спробу переробляти сміття в RDF-паливо для подальшого спалювання на ПАТ "Волиньцемент" в сусідньому місті Здолбунів.

Сміттєпереробний завод побудували в 2013 році.

"Експлуатація виявилася недовгою через технологічні недоліки та проблеми з визначенням тарифу на переробку ТПВ, а також неможливості сертифікації якості одержуваного палива. На сьогодні завод працює нерегулярно в режимі сортування відходів, "хвости" вивозять на муніципальне звалище", – зазначив експерт.

У Харкові на Дергачівському полігоні ТПВ планують реалізувати проєкт сміттєпереробного комплексу. Світовим Банком для цього виділив кредит на суму 30 млн євро.

Однак проєкт передбачає реалізацію виключно "простих" концепцій: рекультивацію старого полігону, будівництво нового санітарного полігону, організацію збору та утилізації біогазу для виробництва електроенергії на старому і, в перспективі, на новому полігоні, а також запуск двох сортувальних ліній потужністю 40 і 80 тис. тонн на рік.

Крім того, планується масштабний проєкт у Львові. Тут планують рекультивувати старе закрите звалище в Грибовичах та збудувати сміттєпереробний комплекс. Технічна концепція полягатиме в механіко-біологічній обробці ТПВ.

Як відомо, ЄБРР та Фонд Східноєвропейського партнерства з енергоефективності та довкілля пообіцяли виділити 35 млн євро, щоб проєкт було реалізовано.

За словами Сокола-Черніловського, низка компаній з Польщі, Німеччини, Греції, Австрії, Туреччини, Нідерландів та Литви висловили бажання долучитися до проєкту. Крім того, у Львові також планують запровадити нову систему роздільного збирання відходів.

У Хмельницькому активно розвивають ідею будівництва заводу з переробки ТПВ у паливо. Планується, що потужність підприємства сягатиме 80 тис. тонн на рік. Місцеві та зарубіжні експерти провели якісне і кількісне дослідження потоків відходів, підготували технікоекономічне обґрунтування проєкту.

"Планується виробництво біогазу і палива RDF/SRF. Для реалізації проекту місто залучає кошти ЄБРР (20 млн євро) і, в перспективі, Міжнародної фінансової корпорації (Світовий банк)", – наголошує експерт.

В Житомирі плани щодо будівництва заводу МБО потужністю 82 тис. тонн рік анонсували в середині 2018 року. Там планують виробництво RDF-палива для цементного виробництва і компосту.

Раніше ЕкоПолітика розповідала, де і коли в Україні мають з'явитися сміттєпереробні заводи та на якому етапі їх будівництво.

Також стало відомо, що у Маріуполі Донецької області планують побудувати найбільший сміттєпереробний комплекс в Україні. Нині міська влада шукає інвестора.

Читайте також
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство
В Обухові дітям провели екскурсію на сміттєсортувальне підприємство

Сортування сміття — це не лише питання зручності, але й збереження навколишнього середовища

У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів
У Житомирі сміття перетворюють на паливо для трьох цементних заводів

На заводі планують встановити допоміжне обладнання, щоб переробляти до 20-22 тонн сміття за годину

Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%
Під Харковом сміттєпереробний завод збудували на 97%

Завод зможе переробляти 250 тисяч тонн відходів на рік