Екопатруль викрив схему "утилізації" відходів "Арселору" в Кривому Розі Shutterstock

Екопатруль викрив схему "утилізації" відходів "Арселору" в Кривому Розі

Олена Яценьо

Промислові відходи АМКР вивозять на декілька земельних ділянок

Металургійне підприємство "АрселорМіттал Кривий Ріг" сплачує за утилізацію своїх відходів компаніям, що належать або підпорядковані депутатам Верховної Ради України.

Про таку схему утилізації відходів розповіли екологічні аудитори громадського формування "Екопатруль" у своєму новому сюжеті.

Голова ГФ "Екопатруль" Тетяна Лампіка зазначила, що потім ці шлами дробляться і продаються як підсипка для автомобільних доріг.

За її словами, у кулуарах Верховної Ради вказують на Киселя як того, хто завідує темою шлаків.

Активісти з'ясували, що промислові відходи "АрселорМіттал Кривий Ріг" вивозять на декілька земельних ділянок, одна з них - за межами Кривого Рогу, що на території Ротушанської селищної ради.

За словами члена ГФ "Екопатруль" Віталія Заїки, відходи різних класів підприємство АМКР складує всі разом, які потім сумнівні фірми вивозять їх на загальне сміттєзвалище.

Зокрема, коли у 2020 році організація "Екопатруль" дізналася про оголошення "АрселорМіттал Кривий Ріг" тендеру на перероблення та вивезення промислових відходів 3-го класу небезпеки, то згодом з'ясувала, що тендер виграла компанія, яка не має ліцензії на право провадження господарської діяльності щодо поводження з небезпечними відходами.

Відповідно, за документами відходи, які вантажівками вивозяться з території компанії в невідомому напрямку, уже не належать АМКР.

Окрім того, Заїка зазначив, що "АрселорМіттал" не приватизував територію, яку використовує та за яку повинен платити екологічний податок. Також підприємство не сплачує податок на землю, що повинен надходити в місцеву громаду.

Зазначається, що в шламах меткомбінату є великий вміст шкідливих речовин, зокрема важких металів. Усе це роздувається повітрям на довколишню територію і люди цим дихають.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" припустився низки значних порушень природоохоронного законодавства, за які фахівці Державної екологічної інспекції й розрахували велику суму штрафу – понад 450 млн грн.

Читайте також
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки
У Житомирі забруднення земель виробничими відходами спричинило мільйонні збитки

За тиждень екопорушники України завдали збитків на 2,8 мільйона гривень

Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн
Промисловість Кривого Рогу зменшила кількість відходів до 47 мільйонів тонн

34 мільйони тонн промислових відходів утилізували або використали повторно

Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу
Над Миколаєвом нависла екозагроза після націоналізації глиноземного заводу

У 2019 році на полях знаходилося 43,5 мільйона тонн червоного шламу