Меткомбінат АМКР оштрафували на 456,7 млн грн: Мальований прокоментував рішення ДЕІ Arcelor Mittal

Меткомбінат АМКР оштрафували на 456,7 млн грн: Мальований прокоментував рішення ДЕІ

Олена Яценьо

Основне з порушень – це незаконне розміщення шламу

Металургійний комбінат "АрселорМіттал Кривий Ріг" припустився низки значних порушень природоохоронного законодавства, за які фахівці Державної екологічної інспекції й розрахували велику суму штрафу – понад 450 млн грн.

Якими саме діями підприємство завдало довкіллю шкоди – розповів голова Держекоінспекції Андрій Мальований в інтерв'ю "Укрінформу".

Вимогу відшкодувати заподіяні збитки інспектори ДЕІ висунули компанії в результаті чергової перевірки меткомбінату. Зокрема, Мальований прокоментував претензію АМКР щодо начебто надмірності перевірок.

"Вплив комбінату на природу – вкрай актуальне питання не тільки для Кривого Рогу та Криворізького басейну, а й для України загалом, адже "АрселорМіттал Кривий Ріг" входить до першого десятка рейтингу 100 найбільших забруднювачів довкілля. З погляду дотримання природоохоронного законодавства до нього завжди виникає багато питань", – зазначив голова Держекоінспекції.

За словами Мальованого, згідно із законодавством, підприємство, яке має найвищий ступінь виробничого ризику (а таким є АМКР), підлягає щорічній плановій перевірці.

"Наш обов’язок – перевіряти такі об’єкти та вказувати на порушення, які мають бути виправленні. Якщо ж цього не відбувається, звісно, ми приходимо з позаплановими перевірками та застосовуємо штрафні санкції", – пояснив чиновник.

Очільник ДЕІ нагадав, що торік компанія добровільно сплатила близько 11 млн грн за виявлені порушення. Але цього року порушень у роботі підприємства було виявлено ще більше.

Основне з них – це незаконне розміщення шламу агломераційних цехів на одній із земельних ділянок, що не призначена для накопичення таких відходів. Під час останньої перевірки виявлено, що насамперед була відсутня система відведення поверхневих стічних вод та обвалування по периметру, адже в разі потрапляння шламу в ґрунт – він завдає колосальної шкоди довкіллю, забруднюючи підземні водоносні горизонти. Крім того, у підприємства не було необхідного паспорта місця видалення відходів.

Мальований додав, що через ігнорування приписів інспекторів за останні півтора року інспекція здійснила п'ять позапланових перевірок комбінату. Ба більше, до кінця року, можливо, буде ще кілька.

За інформацією посадовця, нині "АрселорМіттал Кривий Ріг" уже розпочав вивезення шламів, які стали причиною розрахунку рекордних збитків.

"Очевидно, що, незалежно від рішення суду, підприємство так визнає своє порушення та працює над тим, щоб його усунути", – сказав Мальований.

Утім, як запевнив голова ДЕІ, "АрселорМіттал Кривий Ріг" – не єдине підприємство-рекордсмен з екологічних штрафів. "Нині є кілька справ, до яких ми вже залучили правоохоронні органи та навіть Службу безпеки України. Вони стосуються полігонів твердих побутових відходів, частина з яких уже давно віджила своє", – поділився Мальований.

Йдеться про мільярдні збитки, які, ймовірно, заподіяні державі та довкіллю загалом. Сьогодні за цими справами тривають слідчі дії.

Як повідомляла ЕкоПолітика раніше, Державна екологічна інспекція нарахувала 456,7 млн грн штрафу гірничо-металургійному комбінату ПАТ "АрселорМіттал Кривий Ріг" за численні порушення природоохоронного законодавства, які призвели до збитків довкілля.

Читайте також
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова
Суд змусив локомотиворемонтний завод заплатити “кругленьку суму” за забруднення Львова

Стягнуті гроші використають для реалізації екологічних програм регіону

Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень
Хмельниччина стала лідером тижня за масштабами екопорушень

За цей період з порушників вдалося стягнути понад 1,5 мільйона гривень екозбитків