Екологічна ситуація на річці Інгулець стала небезпечною для кількох регіонів, — Мальований librarychl.kr.ua

Екологічна ситуація на річці Інгулець стала небезпечною для кількох регіонів, — Мальований

Олена Яценьо

Нині велике значення має своєчасне ухвалення Плану управління шахтними водами Кривбасу, вважає голова ДЕІ

На річці Інгулець склалася загрозлива екологічна ситуація відразу для кількох регіонів: вміст хлоридів у водоймі майже втричі перевищує норму.

Про це голова Державної екологічної інспекції (ДЕІ) Андрій Мальований сказав за підсумками робочої наради, на якій розглядали проблему скидання надлишків зворотних вод зі ставка-накопичувача шахтних вод балки Свистунова в Інгулець.

"Нині ситуація на річці Інгулець становить екологічну небезпеку відразу для кількох регіонів. Рівень хлоридів у воді в одному з контрольних створів сягає концентрації 960 мг/літр за норми 350 мг/літр", — заявив посадовець у фейсбуці.

За словами Мальованого, однією з причин високого рівня забруднення є невиконання підприємствами своїх зобов’язань згідно з Регламентом промивання річища та екологічного оздоровлення річки Інгулець. Сьогодні фінансування цих заходів об’єктами гірничодобувної промисловості припинено.

"Підприємства зобов’язані здійснювати такі заходи, інакше їм буде відмовлено в можливості реалізації наявної схеми водовідведення. Крім того, за порушення регламенту загрожують санкції", — наголосив очільник Держекоінспекції.

Під час наради також обговорили стан готовності ДП "Кривбасшахтозакриття" до скиду очищених вод зі ставка-накопичувача балки Свистунова у річку Інгулець. Попри проблемний стан об’єкта і необхідність ремонтних робіт, сьогодні він повністю готовий до проведення цього технологічного процесу, запевнив чиновник.

Окрім того, він наголосив, що надзвичайно велике значення має своєчасне ухвалення Плану управління шахтними водами Кривбасу. "Необхідно якнайшвидше досягти домовленостей між усіма учасниками процесу, адже відтермінування відповідних заходів може призвести до екологічної катастрофи та підтоплення багатьох населених пунктів", — зазначив Мальований.

Раніше ЕкоПолітика повідомляла, що в Кривому Розі назріває екологічна катастрофа через скидання промисловими підприємствами отруйних шахтних вод.

Також стало відомо, що у Кривому Розі розроблять план оздоровлення річки Інгулець, у яку скидають шахтні води.

Нагадаємо, що в березні в місті почали очищати русло забрудненого шахтними водами Інгульця. Для промивання річки розпочали скид води з Карачунівського водосховища.

Читайте також
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото
У Києві затопило парки у Дніпровському районі. Фото

Рівень небезпеки гідрологічних явищ – І (жовтий)

У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку
У Дніпрі відходи зруйнованого внаслідок ракетного удару будинку почали засипати у річку

У Міністерстві захисту довкілля прокоментували ситуацію

Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води
Сім водоканалів Київщини зливають у річки забруднені стічні води

Чотири водоканали перевищують дозволений обсяг скидів на 2,5 млн м3

У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки
У Каховське водосховище повернулася вода. Супутникові знімки

Водопілля у пониззі Дніпра не відбувалося близько 70 років