Екокатастрофа у Дніпрі: гине озеро поряд з Новоклочківським кладовищем – відео

Екокатастрофа у Дніпрі: гине озеро поряд з Новоклочківським кладовищем – відео

Людмила Гончаренко

У водоймі загинула практично вся живність: риба, черепахи, жаби

У Дніпрі з озером, що розташоване у садових товариствах за житловим масивом Лівобережний 3, сталася справжня екологічна катастрофа. За словами місцевих мешканців, швидше за все, в озеро злилися асенізатори.

Про це повідомляє Вiдкритий.

Першими біду помітили жителі садового товариства "Зелена долина". Кілька тижнів тому в воду хтось скинув нечистоти, вважають вони. Після цього у водоймі загинули риба і черепахи, на березі стали знаходити мертвих птахів.

Будинок Вікторії Смирнової знаходиться в декількох метрах від озера. Раніше там була дзеркально чиста вода, багато риби і гарні береги. Зараз все це можна подивитися лише на фото в смартфоні.

"Йшла на роботу і відчула запах каналізації. Сьогодні тут живуть тільки поодинокі качки, що дивно", – каже Вікторія. 

Експерт з екологічної безпеки Максим Сорока впевнений, що прогнози на відновлення озера невтішні. Після тестування проби води з нього, він зробив досить песимістичний висновок.

"У воду потрапила органічна речовина, яка утворила дуже стійкий колоїд разом з водою і миттєво поглинула увесь кисень. Впродовж двох тижнів в цьому озері  спостерігається майже нульовий вміст кисню", – сказав доцент кафедри хімії та інженерної екології університету залізничного транспорту Максим Сорока. 

У пошуках причин отруєння місцеві жителі звернулись до Держекоінспекції Придністровського округу. Представники служби приїхали та провели відбір проб поверхневих вод із озера.  За результатами лабораторного дослідження встановлено, що концентрація розчиненого кисню у воді становить 3,89 мг/дм2, при нормі ГДК більше 4 мг/дм2, азоту амонійного – 6,47 при нормі ГДК 2,0. 

Місцеві жителі не задоволені відповіддю Держекоінспекції та мають намір зібрати гроші і провести аналіз у приватній лабораторії. Вони хочуть боротися за своє озеро, оскільки втратили не тільки місця відпочинку, але і джерела води для поливу городів.

Нещодавно ЕкоПолітика писала про те, що в Одесі на пляжі в районі 10-ї станції Великого Фонтану сталося масштабне забруднення акваторії.

Читайте також
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини
Екоактивісти звинуватили Держгеокадастр в дерибані заповідників Дніпропетровщини

В Держгеокадастрі запевнили, що порушень використання та оформлення ділянок не виявлено