Зеленського закликали втрутитися у рейдерське захоплення сміттєвого полігону "Дальницькі кар'єри" news.informer.od.ua

Зеленського закликали втрутитися у рейдерське захоплення сміттєвого полігону "Дальницькі кар'єри"

Маргарита Шевченко

Представники "Кліар Енерджі" звернулися з відкритим листом до глави держави

Группа компаній "Кліар Енерджі" попросила президента України Володимира Зеленського терміново втрутитися у ситуацію довкола полігону ТПВ "Дальницькі кар’єри" в Одеській області, який незаконно передали у постійне користування КП "ОДЕСКОМУНТРАНС" для створення сміттєзвалища.

Про це сказано у відкритому листі до очільника держави (щоб переглянути текст листа, доскрольте до кінця сторінки).

Голова групи компаній Андрій Гріненко наголошує, що наслідком такої передачі може стати втрата багатомільйонних інвестицій в об’єкти одеської громади, недоотримання міським бюджетом понад 3 млн грн щорічних орендних платежів і  скорочення 280 робочих місць, а також призупинення сплати податків до бюджетів різних рівнів.

"Група компаній "Кліар Енерджі", що є безпосереднім власником ТОВ "СОЮЗ", яке управляє найбільшим полігоном ТПВ України "Дальницькі кар’єри", занепокоєна тим фактом, що для створення нового сміттєзвалища на території Біляївського та Овідіопольського районів передбачається використання земельних ділянок, на яких вже розміщено полігон ТПВ "Дальницькі кар’єри". На думку працівників нашої Групи, спроба передати ці земельні ділянки у постійне користування іншому суб’єкту господарювання має ознаки рейдерського захоплення бізнесу через створення формальних перепон у доступі до місця ведення господарської діяльності законному користувачу існуючого полігону ТПВ "Дальницькі кар’єри", — сказано в листі.

Відзначається, що на цих земельних ділянках розташоване міське сміттєзвалище, яке функціонує та належно обслуговується "Союзом" на підставі договору №1с/195 від 11.11.1999 року, який є чинним.

"ТОВ "Союз", згідно з умовами вказаного договору, належно виконує свої зобов’язання щодо експлуатації полігону, постійно залучає інвестиції. Зокрема, за останні 3 роки загальна сума інвестицій нових власників у підприємства з вивезення ТПВ та оснащення полігону ТПВ "Дальницькі кар’єри", а також будівництво станції дегазації сягнула понад 12 млн євро. Оновлено автопарк, створено розумні комірки та прокладено трубопроводи для відбору вогненебезпечного газу метану. Завдяки нашим зусиллям територія "Дальницьких кар’єрів" стала більш безпечною як для довкілля, так і для людей, які працюють на полігоні або мешкають біля нього", — відзначають представники компаній.

Зазначається, що компанія завершила перший етап будівництва сміттєпереробого комплексу — станція дегазації на "Дальницьких кар’єрах" побудована та успішно функціонує. "Кліар Енержі Груп" готова і надалі інвестувати в розвиток цього полігону та виконувати свою частину зобов’язань.

"Також цим інвестиційним договором передбачено зобов’язання Одеської міської ради перед "Союзом" щодо вчинення дій на укладення договору оренди земельних ділянок, на яких розташоване сміттєзвалище. Але через суто бюрократичні перепони та небажання місцевої влади розпочати необхідні процедури для передачі "Союзу" в оренду земельних ділянок, зокрема, виготовлення необхідної документації із землеустрою (звернення "Союзу" та відповіді Одеської міської ради додаються), ТОВ "СОЮЗ" не вдалося оформити орендне користування відповідними земельними ділянками, а одеській міський бюджет недоотримує щорічно орендні платежі на суму близько 3 млн грн", — додали в компанії.

У компанії наголошують, що без укладення вказаних договорів оренди земельних ділянок, "Союз" не має змоги виконувати свої зобов’язання щодо інвестування та будівництва сміттєпереробного заводу на міському сміттєзвалищі.

"Наші ж пропозиції щодо реалізації процедури оформлення оренди вищевказаних земельних ділянок, а також щодо покриття недоотриманої орендної плати за три роки на загальну суму 9 млн грн Одеською міською радою були відхилені.

Як спробу тиску на ТОВ "СОЮЗ" та його власників слід розцінювати розповсюдження неправдивої інформації, що нібито фактичним власником цього бізнесу є одіозний колишній депутат Верховної Ради та Одеської міської ради Ігор Марків.

Така інформація не відповідає дійсності, оскільки у 2019 році нами була придбана австрійська компанія VTFOISEN GmbH, якій належить "Союзу", і, відповідно, відтоді українське підприємство входить до складу групи компаній "Кліар Енерджі", — наголошується в листі.

За інформацією компанії, лобісти, які зацікавлені в захопленні їхнього бізнесу, хочуть 9 червня винести на розгляд VII сесії Одеської міської ради проєкти рішень щодо передачі в постійне користування КП "ОДЕСКОМУНТРАНС" земельної ділянки площею 35,8 га, що розташована в Одеській області на території Біляївського району, та земельної ділянки площею 60,4 га, що розташована в Одеській області на території Овідіопольського району, з метою розташування міського сміттєзвалища.

"Просимо Вас звернути увагу на викладену у нашому зверненні інформацію, захистити вітчизняного інвестора та не допустити прийняття Одеською міською радою незаконних рішень, що призведуть до виникнення конфлікту та можуть спричинити негативні фінансові та екологічні  наслідки для всього одеського регіону", — наголошують в листі.

Як повідомляла ЕкоПолітика, керівник групи компаній "Кліар Енерджі" Андрій Гріненко став єдиним представником "зеленої" енергетики в рейтингу 36 кращих топ-менеджерів України від журналу "Фокус".

Читайте також
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження
Українська електроенергія та біометан отримають маркування про походження

Споживачі електроенергії знатимуть, яку електроенергію отримують: з відновлюваних джерел чи з таких, що шкодять довкіллю

Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану
Верховна Рада схвалила законопроєкт №9456 щодо експорту біометану

Потенціал виробництва біометану в Україні сягає 21,8 млрд м3 на рік

Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану
Верховна Рада зробила перший крок до розблокування експорту біометану

Україна зможе експортувати біогаз який має доказ сталості

Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану
Зеленського закликали допомогти законодавчо врегулювати експорт біометану

Україна може виробляти до 1 млрд м3 біометану на рік до 2030 року