Екологи закликали Міндовкілля не блокувати економіку на період воєнного стану shutterstock

Екологи закликали Міндовкілля не блокувати економіку на період воєнного стану

Олена Яценьо

ПАЕУ запропонувала запровадити щодо дозвільного документа з ОВД декларативний принцип

Професійна асоціація екологів України (ПАЕУ) вкотре закликала Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів не блокувати бюджетоутворюючі галузі економіки на період воєнного стану.

Про це на своїй сторінці у фейсбуці написала президентка Асоціації Людмила Циганок.

Вона зазначила, що внаслідок бойових дій і зарегульованості здійснення більшості бюджетоутворюючих видів господарської діяльності заблоковано.

"Днями ми вже отримали відповідь від Міндовкілля, яка свідчить про небажання створити умови для розблокування процедур, які ніяк не сприяють ні збереженню довкілля, ні залученню інвестицій, ні руху України назустріч ЄС", — сказала Циганок.

За словами президентки ПАЕУ, 23 березня 2022 року опубліковано бланк заяви щодо надання доступу до Єдиного реєстру з оцінки впливу на довкілля (ОВД). Проте жоден суб’єкт господарювання, який надіслав заяву, доступу не отримав.

Пізніше, 31 березня 2022 року, заступник голови Міндовкілля Роман Шахматенко озвучив, що міністерство запустить процедуру ОВД за "напівдекларативним принципом". Водночас таку можливість не регламентовано ні відповідними актами КМУ, ні Міндовкілля.

Ще через тиждень, 8 квітня 2022 року, Міндовкілля опублікувало роз’яснення для суб’єктів господарювання про завершення розпочатої процедури ОВД.

У міністерстві зазначили, що далі процедура ОВД проводиться відповідно до вимог закону, водночас вказуючи, що цей лист не є нормативно-правовим актом і не встановлює правових норм.

Зі свого боку в ПАЕУ звернули увагу, що Законом України "Про оцінку впливу на довкілля" чітко регламентовано процедуру її проведення, зокрема забезпечення гласності оцінки впливу на довкілля та своєчасного, адекватного та ефективного інформування громадськості на всіх етапах дозвільної процедури.

"Фактично розміщення в закритому реєстрі документів як суб’єктів господарювання, так і УЦО, без можливості доступу до них громадськості порушує основний принцип гласності оцінки впливу на довкілля, нівелює відкритість і доступність цієї оцінки, а також порушує вимоги Директиви 2011/92/ЄС", — пояснила Циганок.

Що важливо, лист Міндовкілля стосується лише тих суб’єктів, які перебувають на другому етапі розгляду в реєстрі. Щодо всіх інших суб’єктів господарювання та інших видів діяльності господарська діяльність залишається заблокованою.

Тож ПАЕУ запропонувала запровадити щодо цього дозвільного документа декларативний принцип з обов’язковим проходженням усієї дозвільної процедури в післявоєнний час та дотримання європейських вимог.

Нагадаємо, що президентка профспілки екологів "Професійна асоціація екологів України" Людмила Циганок заявила, що через окремі дозвільні процедури, якими займається Міністерство захисту довкілля та природних ресурсів, блокують економіку.

Читайте також
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство
ОВД в Україні не працює, а лісгоспи витрачають мільйони на її проведення, — Держлісагентство

З 2018 року державні лісгоспи витратили 65 мільйонів гривень на проведення ОВД

В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія
В Україні вкотре підняли тему неефективності процедури ОВД: в мережі розгорілась дискусія

Позиція PAEW викликала жваву та жорстку дискусію в екоспільноті

Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля
Міндовкілля презентувало новий реєстр оцінки впливу на довкілля

Оновлена процедура дозволила скоротити строки ОВД та змінити способи інформування громадськості