Екологи викрили варварське знищення лісу в Житомирській області shutterstock

Екологи викрили варварське знищення лісу в Житомирській області

Олена Яценьо

Незаконні вирубки дерев зафіксували в другій половині жовтня

Біля села Омелянівка Коростенського району в Житомирській області на незаконно оформленій землі у приватну власність під товарне сільське господарство здійснювали вирубування сотень гектарів лісу.

Про це йдеться в матеріалі, опублікованому на сайті міжнародної благодійної організації "Екологія-Право-Людина".

Зазначається, що на цій території протягом останніх тижнів активно проводиться суцільна вирубка лісового масиву. Йдеться про земельні ділянки, надані ТОВ "ГОЛОВКИ – АГРО", ПСП "Скуратівське" та низці інших фірм.

За даними Публічної кадастрової карти, 2 червня (усього через 1,5 місяця після початку свого існування) ТОВ "ГОЛОВКИ – АГРО" зареєструвало у приватну власність понад 600 га землі на території Чоповицької селищної ради. З них щонайменше 350 гектарів є лісами, зокрема не тільки самосійним 20-30 річним лісом, але й цілком дорослими 50-60 річними дубами, соснами, вільхами та березами.

Згідно зі ст. 1, Лісового кодексу України "усі ліси на території України, незалежно від того, на землях яких категорій за основним цільовим призначенням вони зростають, та незалежно від права власності на них, становлять лісовий фонд України і перебувають під охороною держави". А ст. 12 ЛКУ зазначає, що право приватної власності на ліси може виникати лише у випадку, якщо вони складають замкнені земельні лісові ділянки загальною площею до 5 га у складі угідь селянських, фермерських та інших господарств.

Водночас у межах своїх повноважень у сфері земельних відносин (ст. 12, 20, 184 Земельного Кодексу України): селищна рада/ОТГ – під час ухвалення рішення, землевпорядники – під час проведення землевпорядних робіт, і кадастрові реєстратори – під час реєстрації, – мали перевірити цей факт та ідентифікувати ці території як ліси й у жодному разі не надавати їх у приватну власність.

Окрім того, експерти ЕПЛ проаналізували відкриту базу аукціонів і не знайшли жодної ділянки, яка б перейшла у власність ТОВ"ГОЛОВКИ – АГРО" відповідно до ст. 134 Земельного кодексу України, за якою земельні ділянки державної і комунальної власності підлягають продажу на конкурентних засадах (земельних торгах). Отже, можна зробити висновок, що торги взагалі не проводилися й ділянки передано незаконно.

19 жовтня на одній із ділянок ТОВ "ГОЛОВКИ – АГРО" (1823482800:10:000:0043) почалася вирубка. Місцеві активісти викликали поліцію і представників лісництва, які склали акт про вчинені дії.

Проте вже наступного дня, 20 жовтня, вирубка продовжилася на іншій ділянці – 1823482800:10:000:0045. Знову викликали правоохоронців, але жодних дій для припинення незаконної вирубки вони не вжили.

Схожу ситуацію експерти ЕПЛ під час аналізу супутникових знімків виявили на територіях, розташованих поруч. Наприклад, на ділянках із кадастровими номерами 1823487200:06:000:0216 і 1823487200:06:000:0220.

У правозахисній організації вважають, що причиною такої ситуації є не тільки непродумана земельна реформа, яка повністю не врахувала екологічні аспекти землекористування, але й недопрацювання органів виконавчої влади, відповідальних за реалізацію державної політики у сфері лісового господарства та земельних відносин – Держлісагентства і Держгеокадастру, а також відповідних міністерств, які їх координують – Міндовкілля та Мінагрополітики.

Загалом, в ЕПЛ звинуватили органи влади в бездіяльності, зокрема відсутності необхідної інвентаризації необлікованих і самосійних лісів і невжитті заходів для подальшої їх передачі в постійне користування лісгоспів.

Зі свого боку організація звернулася до Офісу генерального прокурора України та Державної екологічної інспекції України для вжиття відповідних заходів із припинення незаконного знищення сотень гектарів лісів.

Напередодні ЕкоПолітика повідомляла, що 2 листопада на кліматичному саміті COP26 у Глазго (Шотландія) понад 100 країн зобов’язалися покласти край вирубуванню лісів до 2030 року.

Нагадаємо, що вирубування лісів — одна з головних причин, чому найбільший хижак України — бурий ведмідь — опинився під загрозою вимирання.

Читайте також
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів
У Житомирі планують запустити біоТЕЦ на пальному з відходів

Місто планує щорічно заміщати 20 млн м3 природного газу RDF-сировиною

Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень
Злив стічних вод у річку Житомира завдав збитків на 22 мільйони гривень

Вживаються заходи щодо відшкодування заподіяної шкоди

Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани
Житомир хоче стати першим "зеленим" містом України: досягнення та плани

В Житомирі реалізували численні проєкти з термомодернізації житлових будинків та обʼєктів соціальної інфраструктури

Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"
Ліси Житомирщини оберігатиме від пожеж система спостереження "Око лісу"

Ліси Житомирської області перебувають під потрійним наглядом